НАСА е известна най-вече с изследванията на външните части на

...
НАСА е известна най-вече с изследванията на външните части на
Коментари Харесай

Някои от най-невероятните снимки, които НАСА е направила на нашата планета

НАСА е известна най-много с проучванията на външните елементи на нашата Слънчева система, само че Агенцията е изпратила и безчет спътници на Земята, които дават на учените неповторими данни за динамичността на измененията на нашата планета.

Понякога науката и изкуството не се разграничават толкоз доста. През ноември Групата на НАСА за световните климатични промени пусна най-прекрасните изображения, направени от спътници и астронавти от космоса.

Много от тези изображения са с добавени, подправени цветове, които учените употребяват за визуализация на изображения и функционалности, които нормално не са забележими за невъоръжено око.

Ето някои от най-хубавите от тях.

НАСА

Това не е сцена от научнофантастичен филм – този скафандър е празен. Това е непотребен съветски галактически костюм, препълнен със остарели облекла и пуснат в околоземна орбита през 2006.

НАСА

Това е река Мисисипи, снимана в региона южно от Мемфис, Тенеси. Правоъгълните форми са обитаеми места, а сините точки са езера, образувани при измененията в течението на реката.

Река Лена, НАСА

Това е река Лена в Русия, една от най-големите речни системи в света. Районът е хабитат за многочислени сибирски скотски типове.

НАСА

Това е Великата солена пустиня, най-голямата пустиня в Иран. Това е незаселена територия, състояща се от кални и солни наслагвания.

НАСА

Този кадър е в естествени цветове. На фотографията е един от островите на Нова Каледония, архипелаг далечен на към 1200 км от крайбрежията на Австралия. Светлосиньото са по-плитки води, тъмното синьо – дъблок океан. Кадарът е сниман през 2001 година

НАСА

На този кадър с модифицирани цветове е изобразен регион от Западна Австралия през 2013 година На фотографията се виждат богатите седиментни и растителни мостри на тропически естуар.

НАСА

Планински масив Анти Атлас в региона на планината Атлас в Мароко. Тук е употребен спомагателен цвят за визуализация на един от най-големите и разнородни минерални източници на планетата.

НАСА

Вулканът Манам, както се вижда от космоса през 2010 година, се намира на няколко километра от брега на Папуа-Нова Гвинея и образува остров с ширина 10 километра. Трудно е да се каже дали белият дим е от вулканична интензивност, само че най-вероятно е тъкмо по този начин.

НАСА

Това е кадър на Хималаите в югозападен Китай. Използван е  спомагателен цвят за визуализация на върховете и скатовете.

НАСА

Луизиана, Мисисипи и Мексиканския залив.

НАСА

Фалшиво обагрен кадър на залива Бомбетока, северозападен Мадагаскар.

НАСА

Цъфтеж на фитопланктон край крайбрежията на Исландия, сниман от спътника Аква на НАСА през 2010.

НАСА

Като картина на Ван Гог: шведският остров Готланд в Балтийско море заобиколен от зеленикав фитопланктон в тъмните води.

 

 

 

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР