Нарухито стана новият император на Япония в полунощ в сряда,

...
Нарухито стана новият император на Япония в полунощ в сряда,
Коментари Харесай

Нарухито стана император на Япония

Нарухито стана новият император на Япония в среднощ в сряда, поемайки най-старата монархия в света след историческото абдикиране на татко си Акихито.

Япония също по този начин стартира новата имперска епоха на Рейва или „ красива естетика ”, която ще трае, до момента в който 59-годишният през днешния ден Нарухито остане на трона.

Нарухито става 126-ят император на Япония и публично ще вкара страната в нова епоха, за която към този момент беше определено името Рейва. Досегашната епоха в историята на Япония се споделяше Хейсей и стартира през 1989 година, когато Акохито седна на трона.

Новият император е на 59 години и е приключил образованието си в Оксфорд. През 1986 година Нарухито се среща с бъдещата си брачна половинка на чаено празненство. Двамата се женят през 1993 година Единственото дете на двойката е принцеса Аико, родена през 2001 година Според японските закони, които не разрешават жена да е престолонаследник, тя няма да наследи татко си на трона. Първи престолонаследник става по-младия брат на новия император Фумихито, а след него в редицата престолонаследници е синът му и племенник на новия император, 12-годишният принц Хисахито.

БГНЕС напомня, че японският император Акихито извърши главния обред за предаването на Хризантемовия престол на неговия наследник Нарухито. Това е първата абдикация в Япония за повече от два века.

Императорът няма политическа власт в Япония, само че служи като знак на страната. Управлението на Акихито беше белязано от допира му до хора, страдащи от заболявания или естествени бедствия, което го направи доста безценен за милиони японци.

Проучване на публичното мнение сподели, че огромното болшинство в Япония симпатизира на решението на Акихото да се отдръпна авансово. Година преди абдикацията Народното събрание гласоподава закон, който направи отдръпването допустимо.

По-рано 85-годишният монарх съобщи, че е прекарал 30 години от живота си, изпълнявайки дълга си с „ надълбоко почитание и обич към хората ”. „ Това беше огромна благословия ”, добави той. Акихито благодари на народа на Япония, който го одобри като техен знак и го поддържаше.

При късия обред в луксозната „ Чамова стая ” в императорския замък в Токио, напускащия император обърна трона си в наличието на императорската регалия – античен меч и свещено украшение, за което се счита, че легитимира императора.

Премиерът Шинзо Абе благодари на императора, който заемаше Хризантемовия престол от 1989 година, казвайки, че той е „ извършил отговорностите си като знак на Япония ”.

Ежегодният пролетен празник, който японците назовават Златната седмица, беше продължен тази година, във връзка промяната на императорите. Японците няма да работят в продължение на 10 дни.

Този път промяната на владетеля се усеща като празнично събитие, за разлика от 1989 година, когато Акихито пое трона. Тогава Япония беше в печал поради гибелта на татко му Хирохито.

През 2019 година няма нито един жив човек, който да е виждал абдикацията на японски император. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР