Народното събрание трябва по-скоро да констатира дали има воля или

...
Народното събрание трябва по-скоро да констатира дали има воля или
Коментари Харесай

Ще покажат ли „червен картон“ на проектокабинета „Габриел“? „Изпълненият“ първи мандат май се оказва неизпълнен

Народното заседание би трябвало по-скоро да установи дали има воля или не за избор на министри, разяснява доцент Наталия Киселова

Каква ще е ориста на проектокабинета „ Габриел ”, който през вчерашния ден беше показан пред президента Румен Радев, се чака да стане ясна след броени часове. 

Дали ще се стигне през днешния ден до гласоподаване на кабинета „ Габриел ” в Народното събрание към този момент не е ясно. В 8.30 часа ГЕРБ-СДС привикват конференция, на която чакаме отговор на този въпрос, оповестява Нова телевизия.

След връчването на осъществявания мандат, от ПП-ДБ оповестиха, че състава на проектоправителството не е обсъждан с тях. Оказа се даже, че не е желано единодушието на номинираните за министри, а министър председателят в оставка Николай Денков съобщи, че отхвърля да взе участие в този състав на държавно управление. Последваха го и други номинирани за министри от групата на ПП-ДБ.

Президентът издаде декрет, с който предлага Народното събрание да избере номинираната за министър председател Мария Габриел. А от ПП-ДБ желаеха президентът да отдръпна указа.

От президентската институция дадоха отговор, че указът на президента няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предложение за гласоподаване от Народно събрание е експлицитна отговорност на претендента за министър-председател.

Според експерти по конституционно право - създалата се обстановка е без казус. До гласоподаване в Народното събрание може и въобще да не се стигне, тъй като мандатът би могъл да се счете за несбъднат.

„ Според мен следва да считаме мандата за несбъднат. Въпреки, че е допустимо Мария Габриел да размени кандидат-министрите, само че това е забележителна част - 11 души от 19. Така, че по-скоро ще бъдем очевидци на несбъднат първи мандат, в рамките към този момент на парламентарната процедура ”, изясни преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

По думите ѝ президентът не може да анулира указа си. „ Краткият отговор е „ не ", тъй като сега сме очевидци на това, че Габриел показа изпълнен мандат, съгласно нея. Румен Радев се е убедил, че тя дава отговор на изискванията за избиране като министър-председател и към този момент от своя страна е предложил на Народното събрание да я избере за претендент за министър-председател ”, добави тя.

„ Отговорност на Мария Габриел и на Народно събрание е да убедят министрите. Така, че Народното събрание би трябвало по-скоро да установи дали има воля или не за избор на министри ”, изясни Киселова.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР