Народното събрание ще се произнесе в най-кратки срокове по казуса

...
Народното събрание ще се произнесе в най-кратки срокове по казуса
Коментари Харесай

НС ще се произнесе по разплащането на задължения към пътните фирми


Народното събрание ще се произнесе в най-кратки периоди по проблема със забавените заплащания по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на пътища. Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

По гледище на районния министър Гроздан Караджов народни представители от ръководещата коалиция внасят за разглеждане план на решение, с което да се утвърди разплащане на дължими суми по договорите за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

„ Както към този момент разгласих, има политическа воля за погасяване на част от отговорностите към пътните компании. Надявам се този проблем да бъде позволен от Народното събрание още през идната седмица “, разяснява министър Караджов.

Решението на Народното събрание ще даде опция Агенция „ Пътна инфраструктура “ да разплати половината от дължимата сума за изпълнени действия за настоящ ремонт и поддържане, в това число и на обособени пътни сектори, на мостови уреди и тунели. Ще бъдат платени и 100% от сумите за изпълнени действия по контрактите за доставка и монтаж на ограничаващи системи и пътни знаци, както и за полагане на хоризонтална маркировка.

В края на предходната година, при ръководството на служебното държавно управление, са подписани съглашения за предварително преустановяване на договорите сред АПИ и пътноподдържащите компании. Според тях четири от договорите изтичат в края на април 2022 година, останалите в края на юни 2022 година

Това на процедура значи републиканската пътна мрежа да остане без поддръжка от средата на тази година, тъй като процедурите по Закона за публичните поръчки за избор на нови реализатори няма да са завършили. Заради това в плана на решение на Народно събрание се предлага да се позволи на АПИ да продължи действието на изтичащите контракти за настоящ ремонт и поддръжка до избор на нови реализатори след извършени търгове по Закона за публичните поръчки, само че не по-късно от 30 септември 2022 година

С решението на Народното събрание ще се избегне сериозният риск Агенция „ Пътна инфраструктура “ да се окаже в неспособност да поддържа републиканските пътища, с което ще се застрашат животът и здравето на всички пътуващи в страната.

Решението на Народно събрание ще разреши на АПИ да довърши и започнатите, само че неприключили поправки на републиканската пътна мрежа. Според споразуменията за предварително преустановяване на договорите те би трябвало да се изпълнят до 30 юни 2022 година, което за доста обекти е нереалистичен период.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР