Народното събрание ще обсъди на второ четене промени в Закона

...
Народното събрание ще обсъди на второ четене промени в Закона
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Народното събрание с редовно заседание

Народното заседание ще разиска на второ четене промени в Закона за поощряване на вложенията и Закона за Министерството на вътрешните работи. Това планува точка първа от програмата за работа на депутатите, оповестена на интернет страницата на Народното събрание.

На първо четене законопроектът бе признат на 20 септември предходната година. С него се основава механизъм за използване на европейски правилник и рамка за скрининг на директни задгранични вложения в Европейски Съюз.

Според отчета на Комисията по икономическа политика и нововъведения задачата на законодателните промени е българската стопанска система да бъде защитена от вложения с „ разяждащ капитал “, т.е. вложения или придобивания, които имат капацитета да навредят на националната сигурност или публичния ред в България, а в по-широк смисъл – и на сигурността на европейските и атлантическите сътрудници на България. Предвижда се основаване на Междуведомствен съвет за скрининг на директните задгранични вложения, свързани със сигурността и публичния ред, като непрекъснато настоящ групов орган, който се подкрепя материално-технически от Българската организация за вложения, а министърът на нововъведенията и растежа издава устав за организацията и активността му.

Между първо и второ четене са постъпили две оферти за промени. Едното е от депутатите от ГЕРБ-СДС Александър Иванов, Румен Христов, другото – от народните представители от Движение за права и свободи Йордан Цонев и Станислав Анастасов. В претекстовете към промените, предлагани от ГЕРБ-СДС, се показва, че с тях се цели да се облекчи опцията стратегическите обекти от голяма важност за националната сигурност да употребяват ограниченията за поощряване на вложенията, планувани в закона. В претекстовете към предложенията за промени, направени от депутатите на Движение за права и свободи, се показва, че оферират да се прави скрининг на задграничната инвестиция, която следва да дава отговор на избрани критерии, измежду които завишаване на прага за оборота на сдружението, което желае да извърши инвестиция в България на два милиона евро, както било в Румъния.

На второ четене се чака да бъдат разисквани и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Вчера депутатите започнаха с разискването на първо четене на четири законопроекта за промени в Закона за здравето. Днес се чака след закрепените точки в програмата депутатите да продължат с разглеждането им.



Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР