Народното събрание прие промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) на

...
Народното събрание прие промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) на
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в ГПК на първо четене, заради опасност от санкции

Народното заседание одобри промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) на първо четене.
Измененията са във връзка със мнение на Европейска комисия и са за отбягване на бъдещи наказания против България.
Въвежда се условие в случаите, в които взимане произтича от контракт, подписан с консуматор по смисъла на Закона за отбрана на потребителите, към заявката да се ползват договорът, дружно всички негови приложения, в това число използваните общи условия.
С промените категорично се показва, че съдът служебно ревизира законосъобразността на правопораждащия вземането в действителност състав преди да издаде заповед за осъществяване.
Предложените промени плануват удължение на периодите за подаване на несъгласие от страна на длъжника против издадената заповед за осъществяване, както и на частна тъжба от длъжника против разпореждането за неотложно осъществяване, за обезпечаване на съответна опция за реакция от негова страна.
С измененията се вкарва и условие за банките, които желаят в тяхна изгода да се издаде заповед за неотложно осъществяване, да показват пред съда и контракта, от който произтича вземането им.
Асоциацията на комерсиалните банки разкритикува подхванатите измененията. Те приканват за по-внимателно обсъждане на направените предложение в Граждански процесуален кодекс, тъй като има съгласно тях заплаха от цялостното обезсмисляне на заповедното произвеждане за събиране на просрочени отговорности.
Това значи, че кредиторите ще би трябвало да прибягнат до по-бавен и безценен развой за събиране на вземанията си, а това не е в интерес на нито една от двете страни, допълват от банковата асоциация.
Оттам са безапелационни, че при резултат от измененията съдилищата ще бъдат затрупани с още работа, а точно - тромавите правосъдни процедури са част от рецензиите за стопански несъответствия, посочени от Европейката комисия и в тазгодишния ѝ отчет.
Освен това и сега съдът има обвързване да следи за неравностойни клаузи в договорите, безапелационни са от банковата асоциация. Също по този начин те цитират данни на Камарата на частните правосъдни реализатори, съгласно които под 10% от случаите при тях се отнасят до банкови вземания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР