Народното събрание прие проект на решение за възлагане на Министерски

...
Народното събрание прие проект на решение за възлагане на Министерски
Коментари Харесай

Народното събрание даде мандат за нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй

Народното заседание одобри план на решение за възлагане на Министерски съвет осъществяване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на сключването на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй "  с технология АР 1000. Вносители са депутатът от парламентарната група на ГЕРБ/СДС Делян Добрев и група народни представители.

Народните представители гласоподаваха със 109 гласа " За ", 45 гласа " срещу " и 39 гласа " въздържали се ". При прегласуването резултатът бе - 112 гласа " За ", 45 гласа " срещу " и 39 гласа " въздържали се ", с което планът на решение мина.

Освен това с решението се задължава Министерския съвет посредством министъра на енергетиката в период до 1 март 2023 година да предприеме всички нужни дейности за взимане на решение по член 45 на ЗБИЯЕ за изграждане на енергиен обект — нуклеарна централа на одобрената от МР Площадка №2 — блок 7 на АЕЦ " Козлодуй. Министерски съвет би трябвало да предприеме всички нужни дейности за пускане на лицензионната процедура, според ЗБИЯЕ, и процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда за създаване на втори еднакъв блок на одобрената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ Козлодуй).

Министерски съвет се задължава в Решението си по т. З да вземе решение за оповестяване на енергийния обект — нуклеарна централа за " обект с национално значение "  по смисъла на Закона за устройство на територията и за " народен обект " по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност.

Малко преди този момент депутатите от Демократична България и Възраждане - Божидар Божанов и Цончо Ганев направиха две процедурни оферти - Народно събрание да прегледа на първо гласоподаване за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство и Кодексът на труда, само че и двете оферти бяха отхвърлени.

Депутатите се скараха за плана на решение за възлагане на Министерски съвет за осъществяване на договаряния с държавното управление на САЩ относно сключването на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " с технология AP1000.

По време на дебатите Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че социалистите ще гласоподават срещу плана на решение, защото не е работа на Народното събрание да се занимава с отговорности на изпълнителната власт. Социалистите желаят първо да довършат АЕЦ " Белене " и тогава на драго сърце биха подкрепили разширението на АЕЦ " Козлодуй ". Ефективен ли е " Белене " при цена от 200-300-400 евро на мегаватчас? Ако бе завършен АЕЦ " Белене ", българската стопанска система щяла да разчита на големи приходи. Не би трябвало да се среже лентата на АЕЦ " Белене ", с цел да се стартира разширението на АЕЦ " Козлодуй ". Да сме погребали 3 милиарда лева и да изпълняваме геополитически поръчки, няма по какъв начин да стане, акцентира Гечев.

" Или дотъкмяване АЕЦ " Белене ", или приключваме на кюмюра (въглища - б.р.) ", предизвести Гечев.

Тома Биков от ГЕРБ запита какви са стъпките за завършването на АЕЦ " Белене ". Рискуваме ли да останем без нуклеарна енергетика най-после, продължи да пита депутатът от ГЕРБ социалистите.

Според водача на СДС Румен Христов допълнителната площадката на Козлодуй, която би трябвало да се построи е на друга плоча, която не е земетръсна.

Лидерът на " Възраждане "  Костадин Костадинов регистрира, че има добре написани претекстове в плана на решение, само че не са на мястото си.  " Възраждане " също ще гласоподават срещу плана на решение. Не е работа на Народното събрание да взема решение тъкмо подобен вид политики, акцентира Костадинов. Това предложение за решение доста прилича на други сходни решения, които Народно събрание стартира да наподобява на филиал на американския парламент, заяде се Костадинов и добави, че България се намира в енергийна взаимозависимост. Най-добрият вид за България е да има два спомагателни реактора в Козлодуй и да се довърши АЕЦ " Белене ", разяснява Костадин Костадинов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР