Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията с аплодисментите на

...
Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията с аплодисментите на
Коментари Харесай

Какво предвиждат промените в Конституцията?

Народното заседание одобри дефинитивно измененията в Конституцията с аплодисментите на депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и рецензиите на опозицията.
Управляващите дефинират признатите промени като една от най-големите стъпки за последните три десетилетия към това България да е съвременна, европейска и правова страна.Според опозицията измененията ще нанесат щета, а конституционното болшинство работи в своя персонална полза. Президентът Румен Радев разгласи, че ще сезира Конституционния съд по въпроса и дефинира измененията като " опит ", за който българите ще заплащат тежка цена.
Ето какво плануват признатите промени в Конституцията:
Ограничават се пълномощията на президента при сформиране на служебно държавно управление.
При служебно държавно управление министър председател ще се избира сред лист от хора. Той включва настоящите ръководител на Народното събрание, шеф или подуправител на Българска народна банка, ръководител или заместник-председател на Сметната палата, омбудсман или заместник-омбудсман.

Първоначално описът включваше и ръководителят на Върховния касационен съд, само че той отпадна след рецензии от страна на конституционалисти.
Мандатът на основния прокурор се понижава от 7 на 5 години
Освен това основният прокурор няма право да се кандидатира за втори мандат.
Висшият правосъден съвет се разделя на две
Обособяват се Висш правосъден съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.

В новия формат на Висшия правосъден съвет влизат ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 8 членове, избирани от съдиите и 5 членове, избирани от Народното събрание.

В Прокурорския съвет влизат основният прокурор, двама членове, избирани от прокурорите, един член, избиран от следователите и 6 членове, избирани от Народното събрание.
Българите с двойно поданство получават правото да стават депутати
Българи с двойно поданство към този момент могат да бъдат избирани за народни представители. Условието е да са живели последните 18 месеца в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР