Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. В нея са

...
Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. В нея са
Коментари Харесай

НС прие Национална здравна стратегия 2030

Народното събрание одобри Национална здравна тактика 2030.

В нея са заложени три съществени стратегически цели:
Устойчиво подобрявана на здравето и средата, подкрепяща здраветоГарантиране на здравната сигурност и понижаване на неравенстватаЕфективно ръководство на ресурсите с фокус върху здравните резултати
В стратегическия документ са заложени и три съществени целта:
Изграждане на по-здрава нацияСъздаване на здравна среда, насочена към потребностите на хоратаПрилагане на целенасочени тактики за влияние върху характерни проблеми на публичното здраве
Ето част от дебата в пленарната зала:

Александър Симидчиев, ПГ на ПП-ДБ: " Тази тактика има няколко съставния елемент. Един, в което несъмнено ще успеем, един, в който отчасти успяхме и един, в който не успяхме. Това, в което се надявам да успеем - е да имаме една Стратегия за развиване на опазването на здравето в идващите 6 години, което е належащо, с цел да се развива системата системно и стабилно. Това, в което отчасти успяхме е да създадем нов модел на Стратегия, който не е извънреден, а инклузивен - всеки, който искаше, можеше да способства нещо в нея. Който искаше да бъде забелязан и чут - беше забелязан и чут. Тази тактика не успа да ни сплоти, тъй като това, което от десетилетия имаме и продължаваме да имаме, е едно въпиющо разделяне посред ни даже по тематики, които би трябвало да ни сплотяват, с цел да оцеляваме ".

Костадин Ангелов, ръководител на здравната комисия, ПГ на ГЕРБ-СДС: " За първи път се случва този казус и една добра процедура, която обединени напъните на всички от системата на опазването на здравето, с цел да имаме този документ. Той нямаше да бъде реалност, без напъните на доктор Симидчиев, който беше ръководител на работната група, който съумя да сплоти всички. Това е доказателство, че когато всички работим в една посока, можем да реализираме повече. Надявам се в опазването на здравето да има повече консенсус, повече разсъдък и по -малко политика ".

Маргарита Генчева, ПГ на " Възраждане ": " Прегледахме последния усъвършенстван разновидността на здравната тактика. Има някои позитивни резултата - положителните моменти в лекарствената политика, визията за отдалечени и мъчно налични региони, както и фокусът върху обществено значимите болести. Документът към момента има забележки. В терминологично отношение към момента звучи като брюкселско факсимиле от типа на " промоция на здравна помощ ", " мониторингов скрининг " - без да носят наличие. "

Андрей Чорбанов, ПГ на Има Такъв Народ: " Имаме кардинално противоречие за здравната система и по какъв начин би трябвало да действа тя. Идеята за изваждане на лечебните заведения от комерсиалните регистри не се вписва в общата ни визия и няма да подкрепим тази тактика. Би следвало Стратегията да не зависи от промяната на държавните управления, само че горчивият опит демонстрира, че това не е по този начин. Властта взима нещата в свои ръце и надълбоко, прагматично и погрешно трансформира всички положителни хрумвания в много положителни здравни тактики, признати през годините до момента. Стратегията няма стойност на закон, с което не задължава и изпълнителната власт да се съобрази с нея. И в Конституцията написа, че всеки има право на здравни грижи и достъп, само че това не се случва на процедура в отдалечените региони и в по-ниските обществени групи, по отношение на жителите на столицата, да вземем за пример ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР