Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и

...
Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и
Коментари Харесай

Ще плащат по 1000 лв. на медиците на първа линия и след края на епидемичната обстановка

Народното заседание одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който се регламентират ограниченията против Коронавирус след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура. След бурни диспути 121 от депутатите гласоподаваха „ за “, 24 бяха „ срещу “, а 39 се въздържаха.

Плащането на 1000 лева на медицинския личен състав на първа линия ще бъде удължено до три месеца, като това е въпрос на договаряния сред БЛС и НЗОК. Ако законопроектът не бъде признат обаче няма да има опция да се заплащат тези средства за хората на първа линия от РЗИ, за които дава отговор Министерството на здравеопазването, сподели от парламентарната естрада здравният министър проф. Асена Сербезова.

Тя добави, че сега вървят разисквания по какъв начин да продължи изплащането на спомагателните 600 лева за лекарите и фармацевтите, 300 лева за медицински сестри и 120 лева за санитари, като разновидностите са това да става или през цените на клиничните пътеки, или да бъдат включени в главната заплата посредством Колективни трудов контракт.

„ Пандемията ще отмине, а инфекцията ще остане още с нас. Медицинските експерти би трябвало да бъдат подкрепени освен до момента в който има пандемия “, сподели още проф. Сербезова.

Тя акцентира, че в случай че законът не се одобри, няма да има опция РЗИ да постанова на районно равнище ограничения като носенето на маски, дезинфекцията и дистанцията. „ Общите критерии в Закона за здравето във връзка с съответната епидемиологична конюнктура, лекуване на Коронавирус би трябвало да бъде развързано от изключителната конюнктура, както не лекуваме изключително други болести “, приключи проф. Сербезова.

„ Не е ясно по какъв начин нарастването на цените от клиничните пътеки ще стигнат до работещите на първа линия “, сподели депутатът от ГЕРБ доктор Красимир Събев.

„ Вместо да бъдем прагматични и да търсим път към естествен живот, тук се основава напрежение и подправени вести. Финансирането на работещите на първа линия ще продължи, всичко това ще се уреди сред и първо и второ четене. Няма да останат необгрижвани заболели “, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

„ Потвърждавам Вашите думи. Нашият законопроект дава опция за продължение на заплащанията за лекари сестри и санитари, в случай че бъде признат “, добави го ръководителят на здравната комисия доцент Антон Тонев.

„ Законопроектът, който оферирате, би трябвало да бъде доста съществено обмислен. Не може да бъде направена корекция сред първо и второ четене за даването на спомагателните 1000 лева, само че тази опция не ангажира министъра. Няма и направена методика за заплащането на спомагателните 600 лева, 360 лева и 120 лева Ако медиците не продължат да получават тези пари, ще ги пращаме при вас, вие да им ги плащате “, обърна съм към доцент Тонев и проф. Михайлов депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

От ГЕРБ повдигнаха въпроса и какво се случва откакто отпадне действието на изключителната епидемиологична конюнктура и преди да бъде бъдат обнародвани измененията в Закона за здравето.

„ В пловдивските лечебни заведения има 200 пациенти, от на следващия ден леглата, с които ще може да разполагаме, ще са 80. От на следващия ден има 100 пациенти, за които няма да има правно съображение, на които да бъдат разкрити спомагателните кревати. Създава се доста сериозен вакуум, който ще продължи месец, през който няма да имаме съответния брой кревати за Коронавирус лекуване, само че ще имаме такива пациенти, тъй като нито Министерство на здравеопазването, нито РЗИ имат правно съображение да издадат заповед лечебните кревати да бъдат преобразувани в Коронавирус. Още по-голям е казусът с интензивните кревати, тъй като ползвахме интензивните кревати в частните лечебни заведения. Ако нямаме лечебни кревати, няма да може тези пациенти да бъдат превозени бързо в частните структури “, сподели Дани Каназирева.

„ Правилно отбелязвате, че се основава юридически вакуум, в който няма да има написана опция за преструктурирането на отделения и спомагателни Коронавирус кревати. Истината е, че се надяваме приемането на този закон да не отнеме толкоз време. Практически до края на месец април няма да се постанова да се основава смяна, която да заплашва в този момент основаните структури на лечебните заведения, тъй като битката с ковид продължава. В тези динамични условия постоянно можем да предложим нещо по-гъвкаво, само че това е нашето предложение и в оптимално бързо ще създадем опция борбата с Коронавирус в лечебните заведения да продължи “, отговори ръководителят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев.

Депутатът от Движение за права и свободи доцент Джевдет Чакъров съобщи, че законопроектът е финансово негарантиран и може да докара до съществени проблеми в системата на лечебните заведения. „ Това касае особено текста за новите договорни сътрудници, които не дават отговор на условията за контракт с Касата. Възниква въпросът от кое място ще дойдат средствата за тях. Крие риск да се употребява като малка врата за нови действия като се разчита единствено на преценката на шефа на РЗОК. Може във всеки един миг да се наложат ограничения, които да резервират кревати за Коронавирус лекуване, с което ще нарушат работата им. Досега лечебните заведения получаваха до 85% от месечните си бюджети, в този момент към този момент няма да има правна опция и при вероятно въвеждане на ограничения от министъра или шефа на РЗИ, в случай че се стигне още веднъж до запазване на кревати, няма да могат да получават тази помощ и може да се стигне до банкрути. Проектът не регламентира опцията да подкрепя лечебните заведения за поддържането им в подготвеност. Становището на МФ също не дава спомагателна ясно за финансово обезпечаване “, сподели той.

Срещу законопроекта се разгласи и депутатът от „ ИТН “ проф. Андрей Чорбанов, който съобщи, че текстовете дават опция за импровизации при тълкуването им и еднолично решение. „ Възможността да се вкарват ограничения отвън изключителна обстановка е доста тревожна и няма да я подкрепим. Нужен е един същински профилиран орган, който да взима решенията, би трябвало да имаме протокол и правила. Даването на пълномощия на РЗИ-тата също ще докара до това, че те, страхувайки се от тази отговорност, ще я вкарат незабавно. Вместо това, пълномощията би трябвало да се делегират от министъра. Хората се опасяват и че може да се вкара наложителна имунизация на избрани групи хора. Надяваме се, че всичко това ще бъде взето под внимание “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР