Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за допълнение на

...
Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за допълнение на
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха да се осигурява медицинска помощ на труднодостъпни места

Народното заседание одобри на първо четене Законопроекта за допълнение на Закона за здравето, който касае обезпечаването на постоянно здравно обслужване при труднодостъпни обитаеми места.
Законопроектът бе импортиран от парламентарната група на ИТН и получи поддръжката на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а срокът за оферти сред първо и второ четене ще бъде 21 дни, с цел да може по него да се сътвори и работна група.
Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС акцентира, че този законопроект дава опцията за по-добри лекарски грижи при труднодостъпни места. „ Законопроектът слага и на полемика всички регулации, които съществуват в бранш опазване на здравето и дали би трябвало да се актуализират. Нашата парламентарна група ще поддържа законопроекта на първо четене, само че до второ четене ще се опитаме да създадем работна група, която да почисти всички несъгласия в Закона за здравето и в Закона за лечебните заведения, с цел да създадем нещо работещо. Затова предлагаме срокът сред първо и второ гласоподаване да е оптималният - 21 дни ”, съобщи Ангелов.
Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи също изрази поддръжка, само че посочи, че има неща, които би трябвало да бъдат усъвършенствани.
„ Нека да бъде оптимално продължен срокът сред първо и второ четене - т.е. 21 дни ”, предложи и Чакъров.
Васил Пандов от ПП-ДБ изрази поддръжка за законопроекта, само че посочи, че би трябвало преправка при детайлите. „ Ние ще участваме в работната група и се надяваме да успеем да премахнем всички неясноти “, сподели Пандов.
„ Групата на Българска социалистическа партия също сме предложили тези текстове още от 44-то Народно събрание, тъй че на първо четене ще подкрепим по този начин показания законопроект ”, съобщи Христо Проданов от парламентарната група на Българска социалистическа партия.
Законопроектът касае включването на профилирани, високопроходими коли, които да доближават до хората, намиращи се в труднодостъпни места.
Първоначалната сума за нужните 90 автомобила е 25 млн., а 5 млн. лева годишно ще трябват за обслужването на активността.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР