Народното събрание прие на първо четене Закона за хората с

...
Народното събрание прие на първо четене Закона за хората с
Коментари Харесай

Единодушно депутатите приеха новия Закон за хората с увреждания

Народното заседание одобри на първо четене Закона за хората с увреждания. Всички парламентарни групи поддържаха измененията единомислещо. Подкрепата на всички парламентарни сили обаче не попречи в границите на дебатите по закона съпротива и ръководещи да се скарат по някои текстове.

Предвиждат се 150 млн. лв. спомагателна финансова помощ и въвеждане на сложна самостоятелна оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и поддръжка за бизнеса да приспособява работни места за тях.

Проектът планува още към Министерския съвет да бъде основан Национален съвет за интеграция на хората с увреждания . От ГЕРБ предложиха промени в текстовете, съгласно които трябваше отрасловият вицепремиер Валери Симеонов да оглави съвета. " Министърът на труда и обществената политика ще остане отпред на основния народен съвет ", изясни депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.
 
 БГНЕС, архив-->

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков благодари за поддръжката на депутатите, както и на всички участници в работната група, които са помогнали за подготовката на този " мъчно родил се законопроект " . Приемането на закона е първата стъпка към позитивната смяна за хората с увреждания, която те чакат, уточни той.
 

Социалистът Антон Кутев разкритикува политиките на ГЕРБ в областта на обществената грижа и отношението към хората увреждания.
 
Депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов показа европейската и националната статистика за броя на хората с увреждания.
 

Предстои прецизиране на текстовете сред първо и второ четене. Освен Закона за хората с увреждания, народните представители ще гласоподават на първо гласоподаване и Закона за персоналната помощ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР