Народното събрание, по предложение на парламентарната група на БСП за

...
Народното събрание, по предложение на парламентарната група на БСП за
Коментари Харесай

По настояване на БСП Народното събрание задължи министъра на енергетиката да се яви в парламента

Народното събрание, по предложение на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ”, гласоподава единомислещо министърът на енергетиката или негов заместител да се яви на дебата по измененията в Закона за силата от възобновими източници. Това се случи след няколко настоявания от народни представители от групата на Българска социалистическа партия, съгласно които Народното събрание би трябвало да спре да бъде унижавано от служебния кабинет.


„ Президентът и служебните министри упрекват нас, народните представители, че не сме приели законите по Плана за възобновяване и резистентност и бавим парите от Европейски Съюз, а фактът е, че те стопират парите и процесите. Пишат некадърни закони, не идват да ги пазят, ние се чудим по какъв начин да ги поправяме и най-после най-нагло този министър споделя, че няма да пристигна ”, съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски.


„ Това, което се случва, не наподобява добре за Народното събрание. Служебните министри на следващия ден могат да решат да не идват и на парламентарен надзор ”, сподели заместник-председателят на социалистите в Народното събрание Иван Ченчев. Той означи, че Народното събрание през днешния ден преглежда към този момент четвърти законопроект на Министерски съвет, а банката на министрите стои празна.


„ Народното събрание не трябва единствено да се слага в ситуацията да поема оскърбление от която и да е друга институция ”, безапелационен бе заместник-председателят на българския парламент Кристиан Вигенин, съгласно който е недопустимо обяснението, че цялото управление на Министерството на енергетиката е в командировка.


„ Ако не дойдат, това ще значи, че умишлено не са изпълнили решение на Народното събрание. Това към този момент си е въпрос на тяхна преценка и на тяхно неуважение на Конституцията ”, счита той.
Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Иван Иванов, от своя страна, напомни, че съгласно Конституцията, Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите да се явяват по техни съвещания и да дават отговор на поставените въпроси. „ Така че дано да бъде по този начин добър министърът да се яви, тъй като към този момент е длъжен на съображение Конституцията на България ”, прикани той.


Малко по-късно Росен Христов се яви в Народното събрание.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР