Народното събрание не си изпълнява задълженията. Това коментира президентът Румен

...
Народното събрание не си изпълнява задълженията. Това коментира президентът Румен
Коментари Харесай

Президентът: Народното събрание не си изпълнява задълженията

Народното заседание не си извършва отговорностите. Това разяснява президентът Румен Радев във връзка с мандата на Инспектората на Висш съдебен съвет. Той го е изпратил в Конституционния съд (КС), където по искане на Върховния административен съд (ВАС) е формирано дело.

Изтичането на периода на мандата на парламентарен орган води до прекратяването на пълномощията на този орган.

Конституционен съд би трябвало да даде отговор на въпроса дали пълномощията на основния правосъден контрольор и инспектората към Висш съдебен съвет се приключват с приключването на мандата или те може да продължат да извършват своите отговорности, до момента в който Народното събрание избере нови.

Мандатът на основния правосъден контрольор Теодора Точкова и десетте инспектори изтече преди повече от две години.

Те се избират с конституционно болшинство от 160 депутати.

Прекратяването на мандат води със себе си и прекратяването на пълномощията. Обратното би означавал обезсмисляне - както на периода, по този начин и на пълномощията, псочва президентът.

И споделя още:

Налага се изводът, че систематичното неглижиране от страна на Народното събрание на неговите конституционни и законови отговорности по желание на мандатните органи не утвърждава  непрекъсваемостта на държавното ръководство.

Напротив, правните отношения на персоналния състав на такива органи с изминал мандат предстои на преустановяване във  всеки миг.

Решението на Върховен административен съд е значимо, защото към този миг не е ясно и дали няма да се наложи и Висш съдебен съвет да продължи да работи след края на своя мандат. Членовете на кадровия орган от парламентарната квота се избират също с конституционно болшинство. Мандатът им изтича на 2 октомври, съобщи през днешния ден.бг. 

Според Върховен административен съд, Върховен касационен съд и основния прокурор правосъдният контрольор и инспекторите би трябвало да продължат да извършват своите функционалности и след края на мандата.

Проф. Васил Мръчков обаче застъпва визията, че сходно безучастие от страна на Народното събрание накърнява престижа на страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР