Народно събрание взе решение да отхвърли предложението за разглеждане на

...
Народно събрание взе решение да отхвърли предложението за разглеждане на
Коментари Харесай

Българският парламент отхвърли предложения за разширение на АЕЦ „Козлодуй“

Народно заседание взе решение да отхвърли предлагането за разглеждане на планове на решения за създаване на нови мощности за Атомна електроцентрала „ Козлодуй “ . Предложението, което бе импортирано от ръководителя на Комисията по енергетика Делян Добрев /ГЕРБ-СДС/, не съумя да завоюва задоволително поддръжка в залата, като бе отхвърлено с 102 гласа „ за “, 61 „ срещу “ и 51 „ въздържали се “ .

Заседанието, намерено от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, бързо мина към гласуването на предлагането, което предвиждаше разширение на нуклеарната мощност на страната посредством прибавяне на нови блокове в АЕЦ „ Козлодуй “. Въпреки че предлагането беше прието за включване в дневния ред от Желязков, то не съумя да откри необятна поддръжка измежду депутатите.

След отхвърлянето на предлагането, Народното събрание продължи с проектите си за деня, като се концентрира върху гласуването на второ четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за вложенията . Този ход акцентира целите на Народното събрание сега, като отсрочва всевъзможни незабавни дейности във връзка с разширението на нуклеарната енергетика в България.

Отхвърлянето на предлагането за уголемение на АЕЦ „ Козлодуй “ провокира разнообразни реакции измежду политическите сили и обществеността . Поддръжниците на нуклеарната енергетика виждат в разширението опция за увеличение на енергийната самостоятелност на България и възстановяване на енергийната сигурност . От друга страна, критиците показват терзания по отношение на екологичната резистентност и сигурността на такива планове.

Докато дебатът по отношение на бъдещето на нуклеарната енергетика в България продължава, решението на Народното събрание отразява комплицирания баланс сред енергийната самостоятелност, екологичната резистентност и икономическите ползи , който би трябвало да бъде открит.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР