Народният представител от Възраждане Елена Гунчева обяви в петък, че

...
Народният представител от Възраждане Елена Гунчева обяви в петък, че
Коментари Харесай

Елена Гунчева: За наемане на автобуси за протести имаше пари, но за експерти - не

Народният представител от " Възраждане " Елена Гунчева разгласи в петък, че напуща Народното събрание и партията. В собствен постинг в обществените мрежи тя подлага на критика водача на групировката Костадин Костадинов, че е взел нерегламентирано безотчетните пари на депутатите, а дружно с това се отнасял с неуважение към русофилите в България. Друг мотив на Гунчева е, че " Възраждане " на процедура е обслужвала ползите на ГЕРБ и е работила в Народното събрание под диктовка на Десислава Атанасова от партията на Борисов.Елена Гунчева беше единственият отсъстващ депутат от " Възраждане ", който не поддържа вота на съмнение против кабинета " Петков " в сряда, поради здравословен проблем. " Капитал " препубликува целия пост на Гунчева от профила й във фейсбук ".
" Тъй като във вестник ПИК към този момент си започнаха да разясняват случая, ще си разреша да заявя следното:

Идеята за Възраждане е прелестна и аз изцяло я споделям. В партията има свестни и родолюбиви българи, с които се гордея, че съм била един до друг в битката ни за България. Точно поради тях и одобрих поканата на водача на партията да повеждам листите в Пловдив и Велико Търново. Благодаря и на всички жители, които гласоподаваха за мен в двата региона, успеха ни се дължи на хората, които работиха непрекъснато и имаха вяра откровено в това, което вършим.

В една организация проблемите би трябвало да се слагат ясно и да се вземат решение по най-хубавия и уравновесен метод. Едноличните решения не могат и не би трябвало да се постановат. Необходим е баланс и приемливост към особеното мнение.
Реклама
След приключване на болничните ми, ще си подам оставката като депутат и ще напусна Възраждане, макар че още имам вяра на концепциите. Но към този момент нямам доверие на водача. Посочвам съответните аргументи:

1. От началото на парламентарната ни активност обръщах внимание на проблеми с пиара, безредната законодателна активност, подценяването на предварителната подготовка. Беше ми отговаряно, че аз нищо не разбирам и има експерти.

2. Кадровата политика: Лидерът желае правилни, а не умни и мислещи. Като това неведнъж го е заявявал в прав текст. Проблемът е, че не може да се издигат правилни и да се употребяват за умни. Липсват изявени фрагменти в съществени ресори на държавното ръководство и даже такива, които могат да бъдат на виновни постове даже на приблизително управническо равнище. Посочвам като образец, че в групата ни няма нито един доктор, поради което се наложи аз да съм член на здравната комисия. На настояването ми да наемем специалист по бюджета, ми беше отговорено, че не било належащо, това било политически въпрос. Само, че не е и разбирането и структурирането на бюджет и то държавен, изискват специфични познания, които ние нямаме. Липсата на експертиза води и до популистко говорене. Аз съм правист с дълготраен опит в локалното самоуправление, както и имам компетентност по администрация. Въпреки подгответността ми по доста основни въпроси, пред медиите се представяха други сътрудници. Стигна се до такава степен, че мои мнения да се желае да се показват от други депутати, тъй като били тяхна тематика.

3. Мои законопроекти, импортирани от групата на Възраждане, като законопроекта за отбрана на длъжниците против незабавните производства, за общинската благосъстоятелност, с който щеше да се приключи значително корупцията, за българското знаме, които бяха мои дела, даже не бяха споменавани по медиите и по партийните страници. Но пък си имаме законопроект за развъждането на трюфели. Срещам цялостно недоумение за какво за мен и за доста хора е значимо тези проблеми да се разискват необятно измежду обществото.
Реклама
4. Забраниха ми да приказвам пред медии след обявата, за която стартира инспекция прокуратурата, която инспекция беше комфортен мотив да ми се отхвърля всякаква изява. И по този начин четири месеца. Много публицисти озадачено ме питаха на какво се дължи това. Бях дисциплинирана и насочвах всички към пиара на партията, като по този метод четии месеца аз не можах нито да изкажа мнение, нито да се чуе моята позиция пред обществото. На молбата ми за повече отразяване на партийните страници и медии, тъй като постоянно съм блокирана в обществените мрежи, ми се изясни, че аз съм никоя без партията и не мога да изисквам за особено отношение. Аз персонално считам, че съм била някоя преди партията и ще бъда някоя след нея.

5. Лидерът не си пази хората. При офанзивата от черен пиар против мен, аз бях оставена напълно сама, като даже ми беше отказано да се защитя сама, като изложа моята теза пред медиите. Хвърлиха ме, нагледно казано, на кучетата и ме оставиха сама.

6. Мои изявления в районната и здравна комисия, макар значимостта си и съгласно мен правилността им, не се виждат също на партийните страници или групи. За разлика от другите депутати, които са отразявани постоянно.

7. На митинга против украинското знаме на Столична община, аз не бях позволена да приказвам пред хората, макар че някои от тях споделиха, че са очаквали да ме чуят и даже поради това са пристигнали на митинга. Речите бяха прилежно написани по лист и научени да бъдат изрецитирани от говорещите. Мен в листата ме нямаше, по тази причина и не приказвах на митинга.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Медийна сергия 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Пловдив Реклама
8. Смятам за огромна неточност неналичието на съдействие с жители и цивилен организации. Категорично не утвърждавам отношението към гражданския митинг, който искаше да не вървим с партийни флагове, като уредниците бяха жигосани от организационния секретар на Възраждане като нови купени партийни планове. Въпреки разпорежданията, в Пловдив участвахме като партия в гражданския митинг и аз приказвах пред хората, което беше признато извънредно отрицателно от управлението. Не се толерират никакви диалози с който и да било, който може вероятно да притегли евентуален наш електорат. Считам, че няма " кражба на гласоподаватели ", а всяка партия би трябвало да се бори да е по-добрата, а не да отхвърля до степен на безумство всеки съперник. За русофлиите неведнъж се изказваше водачът с неуважение, като бях порицавана и за това, че участвах в Безсмъртния полк в София.

9. Личното отношение към мен няма по какъв начин да не го виждам. Половин час откакто ме уведомиха, че на уеб сайтове се оферират пари, с цел да смъкват мои изявления, водачът ми се обади да ми крещи по телефона да смъква обява, в която назовах премиера " Просто Киро ". Затворих му телефона и я смъкнах, като обясних, че не желая някой да ми дава надолнище на мнението. В същото време организационният секретар и други от партията си пишеха " Просто Киро " в обществените мрежи, без това да провокира някаква реакция. Многократтно ми беше обяснявано, че съм в Народното събрание единствено и с помощта на партията и не мога да си разрешавам несъгласувани изяви, мнение и начинания. Тъй като очевидно нямам нужния ценз, не бях препоръчана нито за секретар, нито за заместник-председател или ръководител на комисия, а бях поставена за член на здравна комисия, в която признавам искрено, се озорвам да схвана проблемите в медицината.

10. Безотчетните пари, които се поставят на депутатите, ни бяха взети за партийната каса, като аз най-малко не знам по какъв метод се изразходват. Това, което ме притесняваше в този случай е, че никой от нас не можеше да си разреши да отвори приемна в изборния си регион и да наеме помощник или да заплати на специалисти за мнения. Подчертавам, че за цялото време на престоя си в Народното събрание, съм била на хотел, който съм заплащала сама. За страдание за наемане на рейсове за митинги имаше пари, само че да наемем специалисти, с цел да подготвим професионално неща за пленарна зала нямаше. Въпреки настояванията ми, не ми беше проведена и открита среща с жителите на Пловдив, а при липса и на приемна, срещите ми с тях ставаха по улиците.

11. Всяка изява трябваше да координирам буквално. Никой не ме питаше за моето мнение, а ми се спускаше от горната страна. Дори на мои въпроси за какво да вземем за пример гласуваме, че Русия е агресор. Да, гласувахме против глобите, само че подкрепихме декларацията в останалата й част. Защо, не ми беше обяснено. Не ми беше обяснено и за какво съвсем всякога трябваше да гласуваме дружно с ГЕРБ, най-много за техни оферти, а Десислава Атанасова беше чест посетител в стаята на парламентарната група. Знам, че политиката изисква взаимни отстъпки, само че някои взаимни отстъпки не мога да направя. И това е да не помни 13 години тирания, побоят на студентите под колоните на Министерски съвет, подслушванията и голямата корупция. Няма по какъв начин да ги поддържам, а признавам, не съм станала задоволително политик, че да съм дотолкоз диалогична, че да не помни по какъв начин заплашваха детето ми и по какъв начин заплашваха и клиентите ми да не работят с мен. За Движение за права и свободи съм сигурна, че сделка не е имало, в никакъв случай не сме ги подкрепяли. Освен на вота, само че това може да се изясни. За ГЕРБ обяснението е мъчно, най-малко за мен.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Обяснявам проблемите и считам, че при положително предпочитание могат да намерят решение. Оставам с най-хубави усеща към партията и към хората в нея, тъй като са откровени, родолюбиви и честни. Много другари открих там и се надявам макар обстановката, да продължим да бъдем такива. Вината доста е допустимо да е в мен, тъй като мъчно се регистрирам и не разрешавам да бъда следена. Явно, както написах преди време, не ставам за политик. Но бях длъжна да опитам. Да внеса законопроекти, които считам, че ще оказват помощ на хората. Да се чуя моята позиция и тази на хората, които ми се довериха. За страдание се провалих, макар напъните ми да го направя.

Оставката си от Народното събрание ще подам на 13 юли, когато изтичат болничните ми. Принципен въпрос е да напуснеш Народното събрание, откакто към този момент не си част от партията, от която си определен. Ако управлението упорства, мога да го направя още идната седмица. Аз ще продължа да приказвам това, което мисля. Защото свободата е най-важното положение на духа.

Безкрайно благодаря на всички хора, които до момента ме подкрепяха и които споделят идеито на Възраждане. Продължавайте да се борите, тъй като значима е България. Има вяра и тя е във Възраждане. Но аз не мога да продължа с вас, тъй като ще изгубя себе си.

Да живее България! "
Свързани публикации Реваншът на обръчите: Няма договорка, няма държавно управление 24 юни 2022, 06:05 ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " смъкнаха кабинета " Петков " 22 юни 2022, 19:28 Странна липса на действителни диспути по вота на съмнение за кабинета " Петков " 21 юни 2022, 14:53 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР