Народният представител от ГЕРБ-СДС Николай Нанков алармира, че МРРБ и

...
Народният представител от ГЕРБ-СДС Николай Нанков алармира, че МРРБ и
Коментари Харесай

Нанков пита: На хартия ли ще останат споразуменията, които МРРБ сключва с кметове след „натиска“ на ГЕРБ?

Народният представител от ГЕРБ-СДС Николай Нанков сигнализира, че Министерство на регионалното развитие и министърът в оставка Андрей Цеков всеобщо разписва планове на общини, само че финансиране от страна на финансовото министерство и Асен Василев няма. Това може да докара до разкопани улици и незавършени планове, които са заложени в Бюджет 2024 и има категорично заделени пари за тях. Въпросните средства обаче бяха изтеглени от Асен Василев, без да е ясна повода.

Ето какво написа Николай Нанков по тематиката:   

В края на предходната година по самодейност на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, дружно с сътрудниците от Движение за права и свободи, подготвихме и за първи път беше призната толкоз огромна капиталова стратегия за общински планове. При първичен сериозен отпор от финансовия министър Асен Василев, тя беше завършена сред първо и второ четене на закона за държавния бюджет, с написани правила и изброени съответни планове (отново по предложение на ГЕРБ и Бойко Борисов), на стойност съвсем 4 милиарда лева

За страдание повече от два месеца по нея нямаше придвижване от страна на изпълнителната власт. Нищо! В края на месец февруари пък стана ясно, че Министерство на регионалното развитие разполага единствено с една трета (400 млн. лева.) от в началото плануваните за 2024 година и преведени (още в края на декември предходната година) в специфична сметка в Българска народна банка 1,2 милиарда лева

Останалите две трети, 800 милиона лв., са взети от министъра на финансите за покриване на други разноски. Не е ясно какви.

Последва бурна реакция от наша страна. Резултатът към този момент - с изключение на безкрайните пояснения, че общините още не са поискали задатъци, е че от два дни Министерство на регионалното развитие стремително подписва съглашения с кметове.

„ Министър Цеков разписа досега 456 съглашения с над 120 общини за планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на общински обекти. Те са на обща стойност 1,059 милиарда лева и ще се осъществят и разплащат на траншове до края на 2026 година “, оповестяват от ведомството.

Това добре - след нашия “натиск ”, машината се задвижи. Гледай какво нещо е ротацията, ейййй! Досега единствено спънки, само че внезапно чудодейно запрегръщаха нашите хрумвания като свои! Няма да спорим за авторско право с депутати, които единствено натискаха бутона за гласоподаване, а в този момент се радват като деца в сладкарница - всякакви Настимировци, Искреновци и сие.

Възникват обаче някои опасения:

1. Само на хартия ли ще останат тези съглашения, откакто голямата част от финансирането е към този момент единствено на хартия и ще се “конкурира ” с другите финансови разноски на страната?

2. Предстои подписването на още стотици съглашения. При по този начин основаните правила за осъществяване на програмата единствено в границите на тази година ще са нужни най-малко 1,5 милиарда лева Към момента има обезпечени единствено 400 млн. лева Демек още веднъж на килимчето пред Асен Василев ли?! 

3. Кметовете декларират, че имат определени реализатори за множеството обекти. Какво ще стане, когато напредне строителството, а Министерство на регионалното развитие няма по сметките си нужния финансов запас?

Мрачната прогноза е, че градовете ще бъдат разкопани, ще стоят дълго с незавършени обекти, кметовете ще са изнервени, в Министерство на регионалното развитие ще подвигат рамене… И ще се молят на Асен Василев…

И отново пострадали ще са жителите, които ще търпят неудобствата.

Така е, когато водещ в работата е правилото: да мине ротацията, пък след това ще му мислим!

P.S. И не подценявайте на общо съображение нашите предизвестия. Така преди съвсем година алармирахме за големия проблем, който се задава с по този начин препоръчаната субективна методика по Програмата за саниране. Сега стотици хиляди български жители са пострадали, а вие вдигате безпомощно плещи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР