Народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана

...
Народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана
Коментари Харесай

Христо Гаджев: Правилно е, че изнасяме оръжия и боеприпаси за Украйна, но защо правителството крие това?

Народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по защита в Народно събрание Христо Гаджев заяви пред публицисти в Стара Загора, че има доста учредения да се твърди, че български муниции се изнасят за Украйна.

Неговата реакция е в отговор на статус на министъра на стопанската система Корнелия Нинова във Facebook, в който тя отхвърля това.

„ От отговор на Корнелия Нинова на наше запитване, оповестен на уеб страницата на Народното събрание, излиза наяве, че от февруари до април износът на оръжия, муниции и артикули с двойна приложимост е повишен три пъти по отношение на същия интервал на предходната година. Става въпрос за над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2021 година “ – изясни Христо Гаджев.

Той посочи, че става въпрос за експорт посредством покупко-продажби сред търговски сдружения. „ Имаме учредения да създадем обосновано съмнение, че огромна част от този експорт е предопределен за Украйна и действително стига до нея. Това е вярно и от ГЕРБ настояваме за това и в Народното събрание, тъй като България би трябвало да я поддържа във войната, която се води на нейна територия. Това обаче се прави по скришен и по двуличен метод от страна на държавното управление и на водача на Българска социалистическа партия. Защо не се каже истината, с цел да знаят украинският народ и нашите съдружници, че България оказва помощ? “.

Христо Гаджив уточни и съответни образци и сподели документи за осъществени покупко-продажби с военна продукция и муниции. „ На 4 и 5 април с два полета са превозени от Летище София до Летище Режов в Полша, което е на 100 км от украинската граница, 600 хиляди 30- и 40-милиметрови муниции на стойност 23,5 млн. лв.. Те са по контракт сред българско и полско сдружение за експорт на оръжие. Разрешението за износа е издадено на 25 март 2022 година от Междуведомствена комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване, чийто ръководител е министърът на стопанската система Корнелия Нинова. Снарядите се транспортират до Полша с полет от украинска самолетна компания, факт, който също е открит и постанова извода кой е крайният адресат.

„ Добре е държавното управление да каже истината. Три дни министърът на външните работи на Украйна беше в България с молба за помощ. Изведнъж се оказва, че им продаваме оръжие “ – сподели още националният представител и съобщи, че българското държавно управление не би трябвало да крие този факт по толкоз лицемерен метод.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР