Народният представител изпрати заптване към Емил Кошлуков, във връзка с

...
Народният представител изпрати заптване към Емил Кошлуков, във връзка с
Коментари Харесай

Ангел Георгиев със запитване към Емил Кошлуков относно неизлъчения филм „Само защото бяха българи“

Народният представител изпрати заптване към Емил Кошлуков, по отношение на неизлъчения филм за всеобщото изтребване на българи в Македония – „Само тъй като бяха българи“.

В понеделник – 24.01.2022г. от 22ч. по Българска национална телевизия, броени часове преди взаимното съвещание на държавните управления на България и Северна Македония

В изпратеното питане народния представител на Възраждане зададе следните въпроси:

Кой взе решение за неизлъчването на продукцията и по какъв начин бе в съгласие това решение с екипа на Българска национална телевизия?

С какви съображения и претекстове бе взето това решение?

Имаше ли напън от институции и лица отвън Българска национална телевизия за неизлъчване на документалния филм на 24.01.2022г. (понеделник) и в случай че да – от кого, по кое време и с какви претекстове?

В денят, преди плануваното лъчение на видеото (23.01.2022г. – неделя), към 9.54ч. Вие заявявате в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “, че „ този понеделник (утре) излъчваме „Само тъй като бяха българи“. Логично е да Ви попитам, дали и по кое време тъкмо променихте желанието си и за какво това се случи толкоз скоро след горецитираното изявление?

Кога разбрахте за смяната в програмата и какви ограничения взехте за нейното връщане в първичния ѝ тип?

Промяната в програмата беше ли разисквана с и утвърдена от останалата част от екипа на Българска национална телевизия?

Смятате ли, че решението за подмяна на кино лентата е политическо и има ли то връзка с извършеното съвещание на държавните управления на България и Северна Македония в резиденция „Бояна“ на 25.01.2022 година (вторник)? Ако отговорът на този въпрос е негативен, тогава можем ли да приказваме за автоцензура?

В своето присъединяване в „ Денят стартира с Георги Любенов “ на 23.01.2022г. (събота) Вие вярно казвате, че съгласно член 6 от Закона за радиото и малкия екран Българска национална телевизия би трябвало да пази националните ползи и „ да направи повече “ във връзка с Република Северна Македония. Как тъкмо направихте повече, откакто спряхте излъчването на продукцията „Само тъй като бяха българи“ на 24.01.2022 година и след публичния напън и отзив го насрочихте в програмата за 31.01.2022г.?

Като деен герой против тоталитарния режим, смятате ли, че със прекъсването на излъчването на въпросната продукция на 24.01.2022г., представляваната от Вас медия способства за възстановяване на медийната среда и по-голяма независимост на словото?

Следва ли да чакаме при всяка аудиенция на посетители от Северна Македония да не се излъчват материали, свързани с насилствената македонизация на района?

Отговорите на по този начин поставените въпроси Ангел Георгиев се надява да получи в писмен тип, след което ще бъдат оповестени в уеб страницата ни на вниманието на всичко български граждане.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР