Народните представители ще гласуват на второ четене редица законопроекти в

...
Народните представители ще гласуват на второ четене редица законопроекти в
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат може ли ПВУ да бъде отворен в частта „Енергетика“

Народните представители ще гласоподават на второ четене редица законопроекти в областта на енергетиката , както и оферти за пренаписване на ПВУ в част " Енергетика ". Освен тях ще гласоподават на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за медиацията , импортиран от Министерски съвет, както и Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс, импортиран от Надежда Йорданова и група народни представители, съобщи БГНЕС.

Депутатите ще гласоподават на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката , импортиран от Делян Добрев и група народни представители. Целта на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е да вкара в законодателството оборудванията за предпазване на електрическа сила, като класифицира съхранението на сила, като една от електроенергийните действия.

Съхранението на сила играе значима роля в процеса на преход към въглеродно неутрална стопанска система, усъвършенства стабилността на енергийната мрежа, сигурността на електроснабдяването и понижава разликата сред рисковите стойности на цените на силата. По тази причина, би трябвало да се внедри необятна гама от технологии за предпазване, притежаващи всички характерности във връзка с мощ, потенциал и време за реакция, с цел да допринесат за стабилността на мрежата, контролиране на напрежението, действен запас, диспечиране, наново диспечиране и така нататък Създава се нов раздел „ Съхранение на електрическа сила “, в който се регламентират главните положения, свързани с тази активност – оператор, оборудване за предпазване, равнопоставен достъп до преносната и разпределителните електрически мрежи и равнопоставен достъп до всички пазари на електрическа енергия и възможни механизми за балансиране на потенциала.

Предложените промени в Закона за енергетиката, дават опция на оператора на преносната мрежа да предложи краткотрайна скица на присъединение на цялата или част от декларираната мощ в случаите, в които за задачата на присъединение, следва да се извърши реорганизация и развиване на мрежата. Така, производителите и клиентите ще имат опция да изберат дали да се причислят след осъществяване на съответните промени в мрежата или да се възползват от препоръчаната краткотрайна скица на присъединение, като се съгласяват да причислят чест от декларираната мощ и/или понижат производството и/или потреблението си, в обстановки на претоварване на системата.

Освен този план на закон, депутатите ще гласоподават на второ четене и Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива , импортиран от Делян Добрев и група народни представители. Със закона се вкарва резистентен механизъм за съответна отплата на високите цени на моторните горива, защото те са един от моторите на инфлацията в страната. Следва да се има поради, че признатият правилник (ЕС) 2022/1854 НА СЪВЕТА от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата не покрива напълно хипотезата, касаеща българския пазар и по-конкретно преработката и рафинирането на петрол с генезис Русия.

Рафинерията на територията на България ползва контракт за преправка и пречистване учреден на процесинга (ишлеме). Този контракт е подписан с „ Лукойл Бенелукс “ БВ, записано в Нидерландия. По този метод свръхпечалбите от ниската цена на нефта с съветски генезис и високата пазарна цена на петролните артикули, които се продават на пазара на база на цените на петрола от вид „ Брент “ се реалокират към „ Лукойл Бенелукс “ БВ и „ Литаско “, Швейцария и надлежно към крайния притежател – Лукойл „ Русия “. От тази позиция е належащо да се вземат ограничения, с цел да може евтиният съветски нефт да се трансформира в евтини горива за потребителите. В противоположен случай крайния резултат е, че договарянето на дерогация е направено в интерес на частни търговски субекти. Предлагаме да се вкара вноска за преработвателите на съветски петрол. Вноската ще се набира от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. Приходите от тази вноска ще се употребяват за отплата на всички консуматори, в това число стопанските. Проекта на закон предлага набраните средства от вноската във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ да се трансферират в Национална агенция за приходите и да бъде удължен настоящия ред на компенсиране на потребителите.

В програмата за работа на депутатите влиза и Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички нужни дейности за сформиране на нов Национален проект за възобновяване и резистентност, импортиран от Костадин Костадинов и група народни представители, както и Проект на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика, импортиран от Делян Добрев и група народни представители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР