Народните представители приеха законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

...
Народните представители приеха законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.
Коментари Харесай

На първо четене: НС прие проектобюджета за 2024

Народните представители одобриха законопроекта за държавния бюджет за 2024 година на първо четене. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи или 141 депутати, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От опозицията в лицето на “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ гласоподаваха “против ”, а “въздържал се ” нямаше.

Пленарното съвещание на депутатите стартира в 13:00 часа, само че до момента в който се изчетат всички отчети на отрасловите комисии в Народно събрание, които са разглеждали проектобюджета за 2024 година, часът мина 16:00 часа. Малко по-късно депутатите започнаха да дебатират по оферти бюджет за следващата година. След дълъг и напоителен спор, който по-скоро беше градивен, към 20:00 часа проектобюджета за 2024 година беше признат на първо четене.

Народните представители одобриха нарастване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година – от 780 лева на 933 лева Депутатите одобриха увеличение на възнагражденията на личния състав и за университетския състав, в това число 39,0 млн. лева за държавните висши учебни заведения, 8,0 млн. лева за Българската академия на науките и 3,0 млн. лева за Селскостопанската академия.

Депутатите одобриха повишаване на средствата за делегираните действия в образованието по отношение на продължение на политиката за нарастване на заплатите на педагогическите експерти за постигане на междинна работна заплата не по-малко от 125 на 100 от междинната работна заплата за страната за да се подтиква навлизането на млади и квалифицирани педагози в системата на предучилищното и учебното обучение.

В бюджет 2024 година бяха признати обилни заплащания, свързани със обществената и демографската политика, а точно: 104,3 млн. лева за обществени заплащания по отношение на избрания нов размер от 526 лева на линията на беднотия за 2024 година, в т. ч. за разноските за помощите по Закона за обществено подкрепяне – 75,6 млн. лева, спомагателни разноски при установяване на финансовата поддръжка по Закона за хората с увреждания – 27,6 млн. лева и 1,1 млн. лева за помощите по Закона за протекция на детето; 230,3 млн. лева по отношение на резултата от смяна на минималната работна заплата от 780 лева на 933 лева, в това число 224,6 млн. лева при установяване възнагражденията на персоналните асистенти по Закона за персоналната помощ и 5,7 млн. лева за хонорари за професионалните приемни фамилии по Закона за протекция на детето; 23,4 млн. лева по отношение на целогодишното застраховане на въведената през 2023 година еднократна помощ за учениците от втори, трети и четвърти клас без рентабилен тест, без значение от типа на учебното заведение по Закона за фамилни помощи за деца.

Бяха признати и 40,6 млн. лева за нарастване на размерите на месечните помощи за развъждане на дете с трайно увреждане по Закона за фамилни помощи за деца; 12,5 млн. лева за нарастване на размерите на еднократните помощи при бременност и раждане по Закона за фамилни помощи за деца; 15,0 млн. лева спомагателни средства за дейна политика на пазара на труда; 131,7 млн. лева по отношение на резултата от смяна на МРЗ от 780 лева на 933 лева, 81,7 млн. лева за откриване на нови обществени услуги и обезпечаване на нараствания потенциал на съществуващи такива - посредством бюджетите на общините; 42,8 млн. лева за нарастване на издръжката на профилираните институции за даване на обществени услуги - посредством бюджетите на общините; 1,7 млн. лева за обезпечаване в годишен размер на месечната помощ от 90 лева на възпитаник, настанен в обществена услуга - посредством бюджетите на общините.

Народно събрание одобри разноските за пенсии по бюджета на ДОО да набъбнат с 2 440,8 млн. лева по отношение на закона за 2023 година Освен това се реши от 1 юли 2024 година така наречен „ вдовишки добавки “ да се дефинират в размер 30 на 100 от размера на пенсията на умрелия съпруг/съпруга.

За политиките в региона на младежта и спорта депутатите одобриха в допълнение средства за обезпечаване на условия и благоприятни условия за развиване на елитния спорт и ефикасен подготвителен развой за реализиране на спортни резултати на интернационално равнище, развиване на капацитета на млади надарени спортисти, подкрепяне на спортни действия в региона на спорта за високи достижения - 3,7 млн. лева.; за финансиране на действия по бюджетна стратегия „ Олимпийска подготовка “ за осъществяване на оптимална подготовка на проектоолимпийския тим - 3,0 млн. лева.; за поощряване на учащите се от другите възрастови групи към физическа интензивност и здравословен метод на живот – 1,0 млн. лева.; за пожизнени месечни награди на медалисти от олимпийски и параолимпийски игри – 1,6 млн. лева.; за финансиране на планове за юношески действия по Националната стратегия за осъществяване на юношески действия – 1,1 млн. лева.; за нарастване на избраните стандарти за физическа интензивност и физическо образование в учебното обучение и във висшите учебни заведения – 3,6 млн. лева

В бранш “Култура ” Народно събрание одобри спомагателни средства за държавните културни институти в региона на театралните изкуства – 50,1 млн. лева.; за държавно подкрепяне на филмовата промишленост – 9,3 млн. лева.; както и за в допълнение целево подкрепяне от държавния бюджет на държавни и общински културни организации – 28,5 млн. лева /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР