Народните представители приеха промените в основния закон на първо четене.

...
Народните представители приеха промените в основния закон на първо четене.
Коментари Харесай

Всеки канадец може да ни е премиер

Народните представители одобриха измененията в главния закон на първо четене. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. 164 от депутатите гласоподаваха „ за ”.

Част от депутатите на ПП-ЗБ не участваха в гласуването, а Бойко Рашков непосредствено разгласи от трибуната, че ще гласоподава срещу измененията.

Всеки канадец към този момент ще може да става български министър председател без да е нужно да се отхвърля от поданството си, е основното достижение в измененията към този момент.

Народно събрание одобри, че следва да не се разпуска, в това число и при предварителни парламентарни избори, като да не заседава единствено в интервал на предизборната акция. Прие се и смяна в метода на назначение на служебния кабинет, като при избора на длъжностен министър-председател президентът има право на избор всред избран брой лица, които и към съответния миг към този момент заемат висша обществена служба – ръководител на Народно събрание, ръководител на Конституционния съд или шеф на Българска народна банка.

Народно събрание одобри окончателното делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, като Висшият правосъден съвет ще остане административен и кадрови орган само за съдиите. Предлага се и основаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. Петима от членовете се избират от Народното събрание. Двама – ръководителят на Върховен касационен съд и ръководителят на Върховен административен съд, са членове по право. Мандатът им ще бъде 4 години и няма да могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период. Според промените, които бяха признати, прокурорският съвет ще бъде формиран от десетима членове. Шест от тях ще са избирани от Народното събрание, двама – директно от прокурорите, един от следователите и един от основния прокурор като член по право.

Депутатите одобриха функционалностите на прокуратурата да се съсредоточат главно в наказателното правосъдие, като се лимитират пълномощията на основния прокурор. Обвинител номер едно ще се назначава и освобождава от Прокурорския съвет за период от пет години с опция за наново назначение единствено за още един мандат.

Народните представители одобриха и уреждането на самостоятелна конституционна тъжба, като всеки един български жител при избрани условия ще има опция директно да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато неговите права са застрашени или уредени по метод, който не подхожда на Основния закон.

За депутат към този момент ще може да бъде определен единствено български жител, който е навършил 21 години, не е подложен под забраняване и не изтърпява наказване отнемане от независимост.

В признатите текстове попада и смяна на датата на националния празник, само че се чака тя да отпадне при идващото гласоподаване. Вносителите обясниха, че преди второ четене ще има основни ремонти.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР