Народните представители приеха проекта на Правилник за организацията и дейността

...
Народните представители приеха проекта на Правилник за организацията и дейността
Коментари Харесай

Депутатите приеха правилника за работата на Народното събрание

Народните представители одобриха плана на Правилник за организацията и активността на Народното събрание.

Депутатите записаха, че импортираните въпроси в границите на парламентарния надзор до разформироване на Народното събрание следва да получат писмен отговор.

Министър-председателят, заместител министър-председателят и министърът ще могат да отсрочат единствено вербален отговор на въпрос или запитване заради болест или командировка отвън страната и при неотложни случаи, само че не повече от два пъти, гласоподаваха още националните представителите. Досега правилникът даваше опция да се отсрочват вербален или писмен отговор на въпрос или запитване заради болест, командировка отвън страната или при неотложни случаи.

Народните представители, които са хабилитирани преподаватели във висши учебни заведения, резервират заеманата от тях служба и могат да продължат да упражняват преподавателската си активност или да употребяват неплатен отпуск до края на пълномощията им по съглашение със съответното висше учебно заведение, одобри още Народното събрание.

В правилника на Народно събрание беше записано, че парламентарните групи и парламентарните комисии имат право на нещатни специалисти. Нещатните специалисти към парламентарните групи са до 10 за всяка обособена група. Максималният брой нещатни специалисти за една непрекъсната комисия е не повече от половината от броя на членовете ѝ.

В Народното събрание се основава и води обществен указател на нещатните сътрудници в Народното събрание. В регистъра се вписват и лицата, които вземат участие в подготовката, разискването и приемането на актове или документи в Народното събрание по цивилен контракт, предоставената задача и размерът на възнаграждението при съблюдаване условията за отбрана на персоналните данни.

В рамките на парламентарния надзор на депутатски въпроси отговаряха служебният вицепремиер по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, служебният министър на външните работи Николай Милков, служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова, служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР