Народните представители приеха на първо четенеЗаконопроект за ратифициране на Споразумението

...
Народните представители приеха на първо четенеЗаконопроект за ратифициране на Споразумението
Коментари Харесай

След спорове и нападки за казарма и епилатори: Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и на Украйна

Народните представители одобриха на първо четене Законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника . Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласоподаваха " срещу ", а " въздържали се " нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ поддържаха законопроекта, а " Възраждане " и Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу ". Преди и след гласуването имаше горещи разногласия, напрежението се нажежи в залата, а депутатите се скараха и си размениха обиди, съобщи Дарик.

Споразумението е подписано в осъществяване на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 година за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна. Със съглашението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разяснява, че за " 34 години от над 110 000 души в армията, сега те са към 20 000 ", и уточни, че в този момент страната желае да подари 100 БТР-а на Украйна, вместо те да служат за потребностите на нашата войска. " Не ви ли е малко позор и неловко от това, което го вършиме. Вие ударихте дъното от тази сглобка " , сподели Гуцанов. Според него в случай че сътрудниците му не желаят да се усещат като национални предатели след години, би трябвало да мислят за страната ни и да " спрат ".

" Малко да се спрете. Живеем в страна на парадоксите. В комисията по защита има единствено двама сътрудници, приключили военни учебни заведения, само че всички схващат от защита и сигурност. Половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е джойстика на някоя игра или епилатор , само че се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността. Не ви ли е малко позор ", сподели още той.

" От 110-хилядна войска сега сме под 20 хиляди и то недокомплектована. Вмомента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, в случай че могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, сега няма и 8, чакаме ги след платени милиарди. Имали сме и 2400 танка, сега няма и 20 ", уточни Гуцанов.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ сподели, че по време на дебата са се изговорили много неистини. Той разяснява, че тази техника, която е на 40 години, не коства 1 милиарда лева и това е нечиста сделка. Мирчев уточни, че цялата военна техника, която " ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от Европейски Съюз ".

" Първо се говореше за епилатори. Аз не знам кой употребява тук епилатори и кой не употребява, само че би трябвало да ви кажа, че усещането ми за дебата, който виждам и причините, които употребяват част от депутатите, е че има епилирани мозъци. И нещастието е не дали някой е ходил в казарма, или не, а в случай че методът му на мислене е останал казармен. Аз съм ходил в казарма, имал съм и бойни наряди ", добави той.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов пък разгласи, че давайки тази техника на Украйна, на процедура ще подарим 1 милиарда лева на Украйна, и разкритикува, че никой не разяснява кой ще заплати превоза на БТР-ите. Според него евентуално още веднъж България ще поеме този разход. " Вие сте позор за България и българската история ", укори той.

" Ако се сметне, може да се окаже, че ние сме най-големият донор на Украйна на глава от популацията. Когато цифрите и обстоятелствата приказват, даже и боговете, и представителите на ПП-ДБ мълчат. Какво получихме ние от Украйна за нашата безплатна помощ ", добави Костадинов.

" Луди са хората, които Ви имат вяра, господин Костадинов ", уточни Исрен Митев от ПП-ДБ.

Николай Дренчев от " Възраждане " добави, чемашините могат да се употребяват за прикритие по границата, вместо униформените да седят заровени в землянки - БТР-ите да служат за това. И стана ясно, че на закрито съвещание би обяснил по-подробно какво тъкмо даваме и защо може да се употребява то.

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи уточни, че от парламентарната естрада са се чули всевъзможни изявления, само че нищо всъщност по съглашението, което се гласоподава. " Не виждам и няма причина за политически нервности, само че очевидно това е част от амплоата на някои народни представители в това Народно събрание ", сподели той и подсети, че това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала нужда. Според него не би трябвало да позволяват прочувствени изявления и да се плаши българското общество изкуствено. " Това е премислена политика и не виждам причина за терзания ", увери Ибрямов.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС уточни, че става въпрос за техника, която е на Министерство на вътрешните работи, а не на Министерство на защитата и увери, че техниката на МО не е наранена в това съглашение. " Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и запасите ". Според него за защита на границата са доста по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, тъй като те затъват в калта при по-лошо време.

Министърът на защитата Тодор Тагарев подсети, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са употребявани по време на Възродителния развой за осъществяване на вътрешни функционалности и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на Народно събрание. " Не разбрах за какво би трябвало да заставам тук в залата, до момента в който вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези ", обърна се той към Българска социалистическа партия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР