Народните представители приеха днес Проект за инвестиционен разход Придобиване на

...
Народните представители приеха днес Проект за инвестиционен разход Придобиване на
Коментари Харесай

Тагарев: Купуваме най-модерните ракети против танкове

Народните представители одобриха през днешния ден Проект за капиталов разход „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада “, съобщи БГНЕС.

Според импортирания от Министерски съвет Проект за капиталов разход ще са нужни финансови средства от порядъка на 1,376 милиарда щатски $ (2 504 320 лева, изчислени при курс на щатския $ 1.82 USD/BGN) без Данък добавена стойност. От тях 1,210 милиарда щатски $ (2,2 милиарда лева без ДДС) за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение с планирана стойност 65 000 000 щатски $ ( 118 300 000 лева.). Управляеми противотанкови ракети „ Джавелин “ с планирана стойност 101 000 000 щатски $ ( 183 820 000 лева.).



За вторите два плана занапред се чака през 2024 година Министерство на защитата да получи проектодоговори.

В дебата предшествал приемането на плана на капиталов разход, Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия остро разкритикува Проекта за капиталов разход и изиска оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев.



“Не знам до каква степен ще стигнете с вашето предложение, само че най-хубавото е това да го оттеглите и да подадете оставка ”, настоя той. Според него държавното управление на Денков и Габриел е пристигнало със поръчка за транспарантно ръководство, а на процедура сега с това им деяние показват противоположното.

Димо Дренчев от “Възраждане ” уточни, че отсреща няма сътрудник, който да поеме някакви задължения.

“Това не е контракт. Това не е план за капиталов разход, тъй като не съдържа белезите на план за капиталов разход. Това е разпореждане или индулгенция за хабене на държавни средства ”, счита той.



Лидерът на “Възраждане ” Костадин Костадинов също подлага на критика държавното управление и дейностите му, което пък докара до реакция от страна на депутата от ПП-ДБ Искрен Митев.

“От 9 години сте на политическата сцена и с изключение на един кмет на Поповци друго не можахте да извършите ”, сподели той и настоя Костадинов да бъде осъден.

Министърът на защитата Тодор Тагарев изясни, че “договорът ще бъде подписан от длъжностно лице, упълномощено от Министерски съвет. Днес може да вземете едно положително решение за българската войска и за страната. Купуваме най-модерните противотанкови ракети ”, сподели той и добави, че модернизирането на армията ни е развой, който продължава повече от 10 години.



Тагарев посочи, че машините " Страйкър " ще се ремонтират в “Терем Холдинг ” като за задачата ще се построи нужното оборудване.

“Тук ще вършим ремонтите на тези машини освен за нашата войска, само че и за други страни ”, увери той.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС разяснява, че след дебата е станало ясно, че всички са съгласни, че би трябвало да има организация на армията и въоръжение за всички войски.

“Самият план на решение е прекрасен, добър и ще помогне за модернизирането на армията ни ”, съобщи той.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ пък сподели, че е ясно че моделът " Страйкър " е остарял и мощно надценен.

“Страйкърите са създадени, 4900 машини и 4166 са в Съединени американски щати. В Европа коя военна мощ има Страйкъри? ”, запита той. Според него “кабинетът се пробва да харчи пари без социална поръчка ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР