Народните представители, подкрепящи искането, паднаха на 45, което е недостатъчно

...
Народните представители, подкрепящи искането, паднаха на 45, което е недостатъчно
Коментари Харесай

КС прекрати делото срещу държавния бюджет, след като трима депутати оттеглиха подписите си

Народните представители, подкрепящи настояването, паднаха на 45, което е незадоволително за сезиране на Конституционния съд

Опасността елементи от държавния бюджет да бъдат отменени отпадна . Причината е, че Конституционният съд (КС) приключи производството по дело № 10/2024 година Припомняме, че 48 депутати от „ Възраждане “, Има Такъв Народ и трима „ самостоятелни “ сезираха съда, като оспориха част от наредбите в бюджета за 2024 година

Делото бе формирано на 28 февруари. На 14 март обаче тримата „ самостоятелни “ са отдръпнали подписите си под настояването на 48-те. Става въпрос за Николай Дренчев, Александър Арангелов и Иво Русчев. Припомняме, че , като обясниха на брифинг в Народното събрание, че са създали неточност. Със сезирането на Конституционен съд се блокирали общински планове за нови улици и тротоари, ВиК, спортна инфраструктура, паркинги, гробищни паркове и други

Николай Дренчев сподели, че получили недоволства от градоначалници, като даде образец с кметицата на Троян от Българска социалистическа партия, както и от Страцимир Петков - кмет на, който бе повдигнат от Има Такъв Народ. Затова и тримата депутати, които бяха изключени от парламентарната група на „ Възраждане “, се отказали от подписите си, с помощта на които бе сезиран Конституционен съд.

Решението им е основно, защото, с цел да може да има дело, е нужно настояването да е подкрепено от най-малко една пета от народните представители, т.е. от минимум 48.

С отдръпването на трите подписа Конституционен съд единомислещо е приел, че депутатите, подкрепящи настояването за противоконституционност, са единствено 45.

На това съображение делото е прекъснато с определение от 2 април, сочи информация на „ Флагман “ с последния брой на „ Държавен вестник “ и със уеб страницата на съда.

Случаят не е невиждан . Конституционен съд се е позовал на свои практики от 1994 и 1996 година, когато след оттеглени подписи още веднъж са прекъснати каузи.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР