Народните представители от ПГ на „БСП за България Николай Тишев,

...
Народните представители от ПГ на „БСП за България Николай Тишев,
Коментари Харесай

Тодор Байчев за наводненията в Бургаско: Държавата да си влезе във функциите

Народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов организираха среща с регионалния шеф на Бургас Вълчо Чолаков във връзка бедственото състояние в района. Те разискаха голям брой въпроси, свързани с поемането на съответни дейности и ограничения, посредством които биха могли да се избегнат бъдещи нежелани произшествия.

Участниците в срещата се сплотиха към тезата, че би трябвало да се работи по подобряването на предварителната защита.
„ Не смятате ли, че е несвоевременно общините да се грижат за язовирите и да им се вменява благосъстоятелност? Настоящата процедура е следната - общината отдава на концесия един язовир на един концесионер, който пък ангажира един оператор да се грижи и да ревизира стените. Всичко става на хартия. И в случай че в този момент се е разминало и скъсаните язовири не са залели едно село, не дай си боже след известно време да се получи тъкмо противоположното. Това са бомби със закъснител. Не би ли било по-правилно страната да си влезе във функционалностите, защото въпреки всичко тя е строила тези язовири, а не общините ", попита Тодор Байчев.

Димитър Стоянов от своя страна уточни, че казусът е сериозен и той визира цялото общество. „ Почистването на язовирите е хубаво нещо, само че това няма да ни помогне, когато в границите на няколко минути или час се излее вода за още два - три язовира. Държавата няма подготвеност. Всички би трябвало да мислим дейно. Тука става въпрос за комплекс от ограничения " - сподели Стоянов.

По време на срещата регионалният шеф съобщи, че би трябвало да има категоризация на язовирите. Той се ангажира да гони до дъно контролните органи, с цел да се откри извършител. Чолаков добави, че системата за ранно предизвестие не работи на всички места и тя би трябвало да се разшири с уреди, които да предизвестяват популацията в точния момент и да не се стига до съществени последици.

Народният представител Николай Тишев разяснява, че безусловно би трябвало да се види какви са аргументите, довели Бургаска област до това бедствено състояние, както и дали има отговорни. „ Едно и също злополучие, за жалост, се повтаря съвсем всяка година. Трябва да се види какви са аргументите. Трябва въпреки всичко да тръгнем отнякъде. Всеки път се оправдаваме с неприятно време. Много е значимо да си извлечем поучения и да се откри нещо, да се слагат някакви ограничения, с цел да не се събираме още веднъж идната година и да приказваме отново за същия проблем " - съобщи Тишев. Той предложи след към месец, да вземем за пример, още веднъж да се организира сходна среща,за да се разбере какво е свършено и какво следва.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР