Народната банка отбелязва 140-годишен юбилейНа 25 януари се навършват 140

...
Народната банка отбелязва 140-годишен юбилейНа 25 януари се навършват 140
Коментари Харесай

Народната банка отбелязва 140-годишен юбилей

Народната банка отбелязва 140-годишен празник
На 25 януари се навършват 140 години от одобряването на устава на Българската национална банка през 1879 година от съветския императорски комисар в България княз Александър Дондуков–Корсаков. След одобряването на устава, по-късно през същата година на 4 април е назначен първият шеф на Българска народна банка, на 23 май е формалното разкриване на Банката, а на 6 юни е осъществена първата банкова интервенция на Българска народна банка.

Българска народна банка е една от най-старите централни банки в света, 13-та по ред, и една от първите обществени институции в България след Освобождението.

Създаването на Българска народна банка предхожда свикването на Учредителното заседание за изработването и приемането на главния закон – Конституцията, свикването на Първото велико национално заседание за избор на държавен глава, свикването на Първото нормално национално заседание и съставянето на първото държавно управление.

Българска народна банка е институция с основна роля във финансовата система на България и един от обичайните знаци на суверенитета на нашата страна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР