Нарисувай ми тъга - така е озаглавена специалната вечер в

...
Нарисувай ми тъга - така е озаглавена специалната вечер в
Коментари Харесай

Емоционална премиера на филма Физика на тъгата

" Нарисувай ми горест " - по този начин е озаглавена специфичната вечер в НДК, отдадена на Теодор Ушев. В рамките на Киномания аниматорът показва новия си филм " Физика на тъгата ", по едноименния разказ на Георги Господинов. Филмът към този момент получи доста награди и гледа към " Оскар ".

Специалната вечер стартира с прочувствена среща в " Перото " - на фенове и другари с Тео Ушев и Георги Господинов и дълги опашки за подписи. „ Физика на тъгата " се среща с българската аудитория преди Парижката премиера на френско-канадската копродукция. Вчера пристигна и новината, че филмът печели Голямата премия за анимация на един от най-старите фестивали - Zinebi. Преди това се окичи с 5 основни награди, влиза в дългия лист за Оскар.
Теодор Ушев - аниматор: Когато показахме кино лентата за пръв път пред моите сътрудници от Националния кино ръб на Канада. И когато свърши филмът и те станаха и ръкопляскаха в продължение на осем минути и половината от хората плачеха, което се случва съвсем в никакъв случай, тъй като това са хора, които гледат филми всеки ден. Те са толкоз обръгнали, че съвсем нищо не може да ги развълнува и тогава разбрахме, че сме създали нещо. Георги Господинов - публицист: Най-важното е да разкажем тъгата си. Разказаната горест към този момент не е горест. Това е в действителност, което прави литературата, уповавам се. И второ вътре има доста смешни неща. Както когато човек си спомня за детството, тази горест е светла горест. Тази горест те прави повече човек, не би трябвало да се избавяме напълно от тъгата.
Специалната вечер подари и друга премиера - на анимационния концерт по " Четирите годишни времена ", план на Университета по изкуства в Токио - с филмите на четирима международни режисьори, отпред със " Зимата " на Теодор Ушев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР