Нарисуваната от средновековния майстор Сандро Ботичели Венера става посланик на

...
Нарисуваната от средновековния майстор Сандро Ботичели Венера става посланик на
Коментари Харесай

Венера на Ботичели става посланик на италианския туризъм

Нарисуваната от средновековния занаятчия Сандро Ботичели Венера става дипломат на италианския туризъм. Това беше публично оповестено на тържествена конференция в Рим, на която участваха италианската министърка на туризма Даниела Сантанке, министърът на спорта Андреа Абоди и министърът на външните работи Антонио Таяни. Новината стана водеща за италианските и международните медии.

Венера от картината „ Раждането на Венера ” на Ботичели е една от най-известните - нагледно казано, дами в света. Творбата на Ботичели, представяща голата Венера с изящните черти и развяващите се руси коси, се намира в галерията „ Уфици ” във Флоренция. Сега обаче хубавицата излезе оттова, с цел да се включи в акция за рекламиране и разпространение на италианския туризъм по света.

 

По концепция на министерството на туризма и на Италианската националната организация за туризъм и благодарение на компанията за връзки „ Армандо Теста ” Венера на Ботичели се трансформира в модерна млада дама, облечена по този начин, както би се облякло всяко нормално момиче през днешния ден.

 

Тя има в дрешника си дънков минижуп и дънкова риза, грациозен морскосин костюм с къса пола и раирана блузка, дълга небесно синя пола и бяла ефирна риза, летен сив костюм,  блестяща празненство рокля,  ски екип. Съвременната Венера си прави селфи със смарт телефона си на площад  „ Сан Марко ” във Венеция на фона на едноименната базилика и камбанарията, похапва пица на брега на езерото Комо, готви се да яхне велосипед на фона на Колизеума в Рим, поседнала е на стъпалата на картинно италианско градче или на каменист морски бряг, потеглила е на ски из италианските планини или купонясва в дискотека.

 

Казано с две думи Венера на Ботичели се е трансформирала във виртуален инфлуенсър, който ще популяризира интензивно италианските забележителности в границите на национална акция, наречена „ Open to meraviglia ”. Името на акцията съчетава британския с италианския и може да се преведе като „ Отворен за чудото ”.

 

Думата meraviglia на италиански значи знамение, само че доста постоянно се употребява за описване на италианските естествени, исторически и културни забележителности.

 

Кампанията включва и промоционално видео, в което италианското знаме е като прозорец за Италия към света и на света към чудесата на Италия. Кампанията ще е дейна в интернет на уеб страницата Italia.it, в обществените мрежи и в акаунта в Инстаграм venereitalia23. В нея са вложени 9 милиона евро.

 

По време на тази акция, която ще участва и на интернационалните туристически изложби, виртуалната инфлуенсърка Венера ще показва на света чудесата на Италия, ще споделя за естествените забележителности, за италианските градове на изкуството  и за дребните италиански градчета, за кулинарните чудесии на Италия и за всичко, което може да притегли туристите и което придава неповторим темперамент на италианското културно, историческо, естествено и гастрономическо завещание, отбелязва АНСА. В реализирането на акцията се е присъединил и осведомителният отдел на италианския министерски съвет, добавя Ти Джи Ком 24.

 

На конференцията в Рим, при представянето на виртуалната инфлуенсърка Венера, италианската министърка на туризма Даниела Сантанке посочи, че упоритостите на нейното министерство са да сложи Италия преди всичко в света в региона на туризма. Сантанке напомни, че 2019 година е била една доста сполучлива година за туризма в Италия и че в този момент държавното управление на Италия желае 2023 година да усъвършенства върховете, сложени в последната година преди пандемията. „ Трябва да се гордеем с нашата нация ”, акцентира Сантанке при представянето на акцията.

 

Италианският външен министър Таяни пък посочи, че неговото ведомство ще направи всичко, с цел да поддържа политиката на туризма и на организирането на огромни прояви в Италия, които разумно притеглят и доста туристи, като да вземем за пример огромните спортни прояви. „ Това също е един метод да се прави външна политика ”, посочи Таяни. Той акцентира, че всички италиански посолства по света ще се включат в представянето на акцията с виртуалната инфлуенсърка Венера. Таяни изрази вяра, че тази акция ще се впише и в напъните на италианската столица Рим да стане хазаин на международното ревю ЕКСПО през 2030 година

 

Според министъра на спорта Абоди Италия би трябвало да популяризира още повече  и спортния си туризъм. А съгласно ръководителката на Италианската национална организация за туризъм Ивана Йелинич управляващите би трябвало да насочат вниманието си за привличане на туристи от одобрените туристически пазари, само че и от нововъзникващи пазари, като индийския или емиратския. Освен това Италия би трябвало да се концентрира и освен върху по този начин наречените зрели туристи, само че и върху туристите от по-младите генерации.

 

На церемонията по представянето на акцията с инфлуенсърката Венера участваха и Бернабо Бока, началник на Федералберги – италианската федерация на хотелиерите,  Марина Лали, началник на Федертуризмо Конфиндустрия, италианската асоциация на туристическите бизнесмени и  Марко Мизикия, началник на туристическото звено на Сдружението на италианските занаятчии. Всички те дефинираха концепцията за акцията с инфлуенсърката Венера като доста свежа, новаторска и истинска.

 

Като цяло акцията се вписва в напъните на държавното управление на Джорджа Мелони да насърчи всичко, което е италианско, включително и всички естествени, културни, исторически и туристически благосъстояния на страната. Това единствено ще усили въздействието и тежестта на Италия по света.

 

Дали обаче управляващите съумяха да убедят италианците, че виртуалната инфлуенсърка Венера ще е от изгода за чудесата на Италия. Броени дни след тържественото показване на промоционалната акция италианското общество е много разединено по въпроса. Някои чисто и просто се смеят с глас при типа на Венера на Ботичели, накипрена като блогърка или инфлуренсърка. Други са чисто и просто възмутени от принизяването и банализирането на един шедьовър по този метод. В мрежите се завъртяха и доста колажи и мемета с виртуалната инфлуенсърка Венера.

 

Разделението по въпроса доближи даже държавното управление. Италианският  заместник-министър на културата Виторио Сгарби напомни, че истинската Венера на Ботичели е гола и по този начин е трябвало да бъде показана на света, вместо да бъде дегизирана по този прост метод.

 

Той изрази и неодобрение от мотото на самата акция, в която половината текст е на британски, а другата на италиански. „ Понякога, когато човек не може да измисли нещо по-добро (от един шедьовър), то по-добре е да не прави нищо ”, акцентира Сгарби.

 

Немалка част от критиците на акцията припомниха също, че наскоро точно управляващите на Италия показаха проект за битка с навлизането на чуждиците в италианския език. А тъкмо в този момент една значима акция, която има за цел да разпространява Италия и всичко италианско, като че ли изцяло е не запомнила за изразното благосъстояние на италианския език и прибягва до британския.

 

Мнозина оприличиха Венера на Ботичели, дегизирана като виртуална инфлуенсърка, с Киара Ферани – италианската инфлуенсърка, изявяваща се и като бизнес и шоу дама, човеколюбец, фешън икона и брачна половинка на известния италиански рапър Федец. Киара Ферани наскоро закупи международна популярност като една от съводещите на фестивала на италианската ария в Сан Ремо. Тя е на първия ред на фешън ревюта в целия свят.

 

Тоалетите, които носи, постоянно са необятно коментирани. Всяко едно пътешестване в Италия и по света на Ферани и брачна половинка й Федец дружно с двете им дребни деца се трансформира в тематика за оживени полемики. Преди три години, след локдауните в Италия поради коронавирусната пандемия, когато страната стартира да се отваря за туристите, Киара Ферани направи фотосесия за сп. " Вог ” точно в „ дома на Венерата на Ботичели ” - галерията „ Уфици ” във Флоренция. Тя театралничи с разнородни тоалети, неведнъж много нищожни, пред шедьоврите там, в това число и пред  картината „ Раждането на Венера ”. Мнозина бяха скандализирани тогава от неуважението към изкуството, демонстрирано посредством фотосесията с присъединяване на Ферани в един от водещите музеи в света.

 

Много рецензии отнесе и самата администрация на музея, позволила сходна фотосесия. Но незабавно по-късно музеят „ Уфици ” се трансформира от една от настоящите тематики за разискване в младежките обществени мрежи Инстаграм и ТикТок и посещаемостта в галерията набъбна, което мнозина дефинираха като резултат от „ Ефекта на инфлуенсърката Киара Ферани ”. Така че в този момент е доста евентуално новата рекламна акция с виртуалната инфлуенсърка Венера на Ботичели да даде същия резултат.

 

Това обаче не може да оправдае гротескното лъчение на акцията, разяснява италианското издание „ Арттрибуне ". Посланието на акцията е тривиално и насочено към лайкове в обществените мрежи. Кампанията злоупотребява със стандартите (красива жена с съвременни дрехи), с цел да популяризира чудесата на Италия, които нямат въобще потребност от сходна реклама, добавя изданието.

 

Ядосан от акцията, Матео Флора, основател на цифрово наличие и учител, прибягна до софтуера за основаване на фотоси посредством изкуствен интелект „ Мидджърни ” и до услугата за кампанийни послания на Джи Пи Ти, с цел да направи различна рекламна акция на чудесата на Италия.  В нея се появяват млади дами, плод на изкуствения разсъдък, елегантно облечени, вписващи се до съвършенство в декора на Венеция, Колизеума, Флоренция или езерото Комо. Алтернативната акция на Матео Флора се назовава „ Италия. Безкрайни чудеса ” и фотосите, осъществени за нея, могат да се видят в акаунта във Facebook на нейния основател. Матео Флора споделя, че в фотосите той е вложил 20 евро за месечно прилагане на „ Мидджърни ” и 0,04 евроцента за лозунга на акцията, препоръчан от Джи Пи Ти.

Любопитно е, че предходната есен Венерата на Ботичели още веднъж имаше алъш-вериш с инфлуенсърството. Тогава „ Уфици ” беше посетен от двете инфлуенсърки и блогърки Ева Мента и Алексис Мучи, които са много известни в младежките обществени мрежи Инстаграм и ТикТок, където всяка една от тях има надлежно 6 милиона и 4 милиона почитатели. В края на октомври двете инфлуенсърки снимаха дръзка фотосесия пред някои от шедьоврите в " Уфици ", включително и пред „ Раждането на Венера ” на Ботичели. За фотосесията Ева и Алексис позираха с ярки клинове, очертаващи стегнатите им задни елементи, и с транспарантни черни ризи, под които бяха пропуснали да сложат долни дрехи.

 

Всичко това потресе италианците и стана мотив за огромен скандал. Но пък фрагментите от музея завоюваха на двете дръзки дами половин милион лайкове в обществените мрежи.  А те самите намекнаха, че по този начин са желали да разпространяват културата в Италия.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР