Нагорни Карабах: „Хората припадат на опашки за хляб“

...
Наричат ​​го Пътят на живота, тъй като това е единственият
Коментари Харесай

Наричат ​​го Пътят на живота, тъй като това е единственият маршрут, свързващ 120 000 етнически арменци, живеещи в Азербайджан Регион Нагорни Карабах с Република Армения.

Но в продължение на почти девет месеца Лачинският коридор е блокиран от азербайджанските власти, което води до сериозен недостиг на храна, лекарства, хигиенни продукти и гориво в отцепническия регион.

Осемнадесетгодишният Хайк стои на балкона на скромен хотел в Горис от арменската страна на границата с Азербайджан и говори на майка си на видео обадете се.

"Без яйца, без захар, няма никакви сладкиши, хлябът се разпределя, станах в 04:00 онзи ден, за да стоя на опашката ”, казва майка му, говорейки от карабахския град Мартакерт.

Хайк не е истинското му име. Промених го за неговата собствена безопасност.

Арменците не могат да стигнат до семействата си от другата страна на Лачинския коридор, защото той е блокиран от Азербайджан от декември .

Нито една независима медия не успя да достигне до анклава Нагорни Карабах. Снимки и видеоклипове на празни магазини се разпространяват в социалните медии.

„ПрофесионалнаИрина Хайрапетян
Хората трябва да извървят много километри пеша, за да стоят на опашки, за да купят каквото и да е могат да изхранват семействата сиИрина Хайрапетян
журналист от Карабах

"Хората стоят на опашки с часове, за да получат минимална храна дажби. Хората припадат на опашките за хляб", казва местният журналист Ирина Айрапетян в записано гласово съобщение от вътрешността на етническия арменски анклав.

"Нямаме гориво за транспорт и хората трябва да изминават много километри пеша, за да стоят на опашки, за да купят каквото могат, за да нахранят семействата си."

Местните власти в Нагорни Карабах казват една от всеки три смъртни случая се дължи на недохранване.

"Знам случай, когато бременна жена загуби детето си, защото нямаше бензин, за да я закара в болница," казва майката на Хайк.

Тя говори за липса на газ от март, без гориво, без лекарства - дори шампоан - и редовни прекъсвания на тока. С идването на зимата ще се влоши.

Синът й изпитва омраза, страх и отчаяние: „Защото разбирам, че рано или късно моят дом, моят град, моята страна ще да бъдат взети от Азербайджан."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР