Наричат този вид акула-призрак, риба-плъх и дори риба-заек – заради

...
Наричат този вид акула-призрак, риба-плъх и дори риба-заек – заради
Коментари Харесай

Рядък вид акула разполага с гарантирани възможности за размножаване

Наричат този тип акула-призрак, риба-плъх и даже риба-заек – поради огромните „ уши ” и изпъкналите зъби, които обаче не са по този начин рискови като острите резци на роднините ѝ. Всъщност, еволюционно линията на акулите-призраци се е отклонила от типа на акулите преди към 400 милиона години.

Видът е едва изучен, тъй като призрачните акули живеят на океанското дъно, на над 500 м дълбочина. Знае се, че доближават на дължина от 60 см до 2 м и се хранят с това, което намират на дъното – морски червеи, морски таралежи, раци и мекотели.

Също като рисковите си родственици, акулите-призраци употребяват електрорецепция, която им оказва помощ да уловят електрическия ток на други организми, с цел да търсят плячката си в тъмнината, защото на тази дълбочина на практика няма естествена светлина.

Природата е улеснила размножаването на този необичаен тип. Мъжките акули-призраци имат прибиращо се секс-пипало на главите си. Този сексуален орган задържа женската на място по време на копулация, до момента в който...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР