Наричат себе си съучастници, но са доброволци от страната и

...
Наричат себе си съучастници, но са доброволци от страната и
Коментари Харесай

Творческа работилница представи дизайн обекти и идеи за промяна в „Шести участък“

Наричат себе си съучастници, само че са доброволци от страната и чужбина. Осем участници работиха от 18 до 26 юни 2022 година в първата Творческа работилница за „ Шести сектор “, водена от самостоятелната просветителна платформа за изкуство и дизайн Know-How Show-How. Събитието беше част от десетдневната културна стратегия, отдадена на габровския квартал „ Шести сектор “ и проведена взаимно от Община Габрово и Студио Комплект – София.

В последния ден на работилницата – 26 юни, дизайнерите от „ Know-How Show-How “ Дима Стефанова, Ивелина Гаджева и Филип Бояджиев показаха резултатите от работата на доброволците, процеса на изследване и разработване на дизайн обектите. Дима, Ивелина и Филип се занимават с неофициално обучение в региона на дизайна и креативните практики. Към ексцентричния си метод и хрумвания притеглят осем съучастници, които се включват в работилницата. Това са Емилия Янкова – графичен дизайнер от София, Златина Богданова – обществен антрополог от Асеновград, Цвета Пачникова – ученичка от Велико Търново, Валерия Радева – интериорен дизайнер от Габрово, Христинка Шелепова – основен организатор в Регионален исторически музей – Габрово, доцент доктор Светла Панайотова – учител в Технически университет – Габрово, Даница Янакиева – координатор действия в РИЦ „ Амбициозно Габрово “ и Джоана Гибс – графичен дизайнер от Австралия.

Започват със субективно изследване на квартал „ Шести сектор “. Всеки от екипа обхожда местоположението, събира персонални прекарвания и оформя своята позиция за пространствата, постройките, архитектурните детайли, цветовете и отличителните черти на мястото. В дългия развой на търсене на хрумвания, преработват и трансформират първични решения, изоставят други и откриват нови способи за смяна на образа в „ Шести сектор “. Обръщат се към огромни, сполучливи габровски компании в областта на текстила, производството на чанти, полиграфията и изработването на железни произведения, както и към Регионалното хранилище за боклуци, които обезпечават остатъчни индустриални материали. От тях доброволците основават прототипи на дизайн обекти, които са резултат от екипната работа на всички, няма авторство.

Сред прототипите са столове и масичка за локалната бирария, артикули за интериора на други търговски обекти като подложка за фотоси, лампи, табуретки и пердета, направени от остатъчен материал от текстилната промишленост. В изследванията си на мястото, участниците схващат, че множеството хора не знаят границите на квартала. Затова оферират цветово маркиране на границите, което може да се сложи на стълбовете на пътните знаци.

Изработват огромно цветно пано от остатъчните материали от производството на чанти. Фирмата, която ги създава също ги създава от остатъчни материали от производството на покривала за едрогабаритни камиони. Паното е под формата на надпис „ мяу “ – връзка с габровската котка и карнавала. Намират решение по какъв начин да се ремонтират мрежите на старите футболни порти в двора на Палаузовото учебно заведение – една от емблематичните здания в квартала. Неупотребените текстилни материали – „ карета мильо “, запълват процепите в мрежата.

Двама от участниците – Емилия и Даница, основават свои субективни креативен карти. Едната е от фотоси на архитектурни детайли от къщи в „ Шести сектор “, които са присъщи за местоположението. Другата карта е от забранителни надписи в квартала. Авторката ѝ вижда несъразмерното им съществуване и ги оформя в самобитно зониране на региона.

По време на креативната работилница участниците се срещат с локалните поданици. Разговарят с тях и схващат, че им липсва общественост. Според жителите на „ Шести сектор “ малко хора знаят историята на мястото и свързаността му с историята на Габрово. Доброволците виждат опция за създаване на общественост посредством активността на читалище „ Будителите 2017 “, а постройката му – Палаузовото учебно заведение, да се трансформира в културен център и място за срещи на жителите от квартала.

Програмата „ Десет дни просвета в Шести сектор “, проведена от Община Габрово и Студио Комплект – София, е част от дейностите по интернационалния план „ Креативни промишлености за нови градски стопански системи в Дунавския район “ ( с акроним CINEMA). Проектът е финансиран по Програмата за транснационално съдействие „ Дунав 2014-2020 “ (INTERREG).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР