Наричат Персия страната на чудесата. Това е заслужено определение заради

...
Наричат Персия страната на чудесата. Това е заслужено определение заради
Коментари Харесай

Приказките на Шехерезада - цялата история

Наричат Персия страната на чудесата. Това е справедливо определение поради всички постижения на тяхната просвета, основана като амалгама, в която всеки друг народ, влизащ в състава на голямата империя през VІ век преди Христа, е внесъл своя дял.

Малък, само че значителен дял от тази просвета са чудните приказки, пренасящи ни в света на вълшебствата, приказните случки и невероятни събития, които карат слушателя да се вълнува, да претърпява всяка разказана история, да мечтае.

Днес няма човек, който да не е чувал приказката за Шехерезада - именитата разказвачка на истории, чието сладкодумие в продължение на 1001 нощи я избавило от тежката орис да почине от ръката на мъж с засегнато сърце и чест.

Тя е трябвало да изкупи виновността на погрешната жена на владетеля, която шахът намерил в обятията на един плебей и за наказване почнал да избива всяка заран по една жена, с която преди този момент прекарвал нощта. Много почтени девойки изгубили живота си на сутринта след сватбата с шаха и по този начин да задоволявали суетността на един деспотичен държател.

Шехерезада сама поискала да постави завършек на кървавата отплата с всички дами, пожелавайки да бъде идната жена на ядосания държател. Още първата нощ тя почнала да му споделя приказки с необикновено сладкодумие. Историята обаче в никакъв случай не завършвала, тъй като девойката оставяла края за идната нощ. Събуждайки любознанието на владетеля да научи края на историята, тя го отклонявала ден след ден от решението да я убие, като всички останали. Така Шехерезада се трансформирала в героиня на една от своите приказки и основала легенда, вълнуваща сърцата на хората по света хилядолетия наред.

Цикълът от приказки, наименуван 1001 нощ, разказвани от девойката на цар Шахриар, съставлява необикновен лабиринт от истории, които основават усещане за построяването на книгата като град. Основната история - за цар Шахриар и Шехерезада рамкира цялата поредност. От нея потеглят още истории, разказвани от Шехерезада всяка нощ и прекъсвани на сутринта на най-интересното място.

По този метод се образуват улиците и уличките в този град, построен от приказки, кръстосват се, преплитат се, пресичат се, допълват се като детайли от пъзел и краят на едната поставя началото на идната, с цел да се получи безконечен роман, който избавя живота на Шехерезада нощ след нощ.

В този вълшебен лабиринт слушателят се изгубва изцяло в приказните истории и не знае дали Шехерезада споделя свои приказки или това е приказката за една интелигентна госпожица, която 1001 нощи разказвала чудни истории.

Сред тези именити разкази има всевъзможни герои - небогати и богати, умни и глупави, смели, хитри. Те са главните персонажи на трите типа приказки, съставляващи сборника.

- Героични приказки - дълги сантиментални истории, част от най-стария слой на сбирката, състоящ се от персийски приказки. Мрачни и тържествени, те описват за крале и придворни, както и за аристократи и висши сановници. Тук влиза приказната история за цар Шахриар.

- Приключенски приказки - техни герои са най-много представители на комерсиалното и занаятчийското съсловие. Това всъщност са занимателни и поучителни разкази с доста комизъм. Синдбад мореплавателят е най- прочут измежду героите.

- Разбойнически приказки - те описват за разбойници и измамници - мъже и дами, хитри, лукави, от време на време жестоки. Езикът им е непосредствен до националната тирада, те са предприемчиви, смели и с ловкост реализират триумф. Али Баба и четиридесетте разбойници без подозрение са героите, за които всеки се сеща.

Приказките на Шехерезада съставляват самобитен алманах, събрал националната мъдрост и талант на доста нации и столетия. Индийският, арабският, египетският, персийският фолклор са показани от най-хубавите си мостри, събирани, преработвани и добавяни в разнообразни времена, с цел да се получи днешната приказна поредност, част от международната съкровищница.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР