Наричат го Кварталът на мухите. Там досадните насекоми просто са

...
Наричат го Кварталът на мухите. Там досадните насекоми просто са
Коментари Харесай

Да живееш сред боклуци: децата от квартала на мухите

Наричат го " Кварталът на мухите ". Там досадните инсекти просто са на всички места. 11-годишният Карас се бори с тях, отпъждайки ги с ръка от лицето си, до момента в който отива на учебно заведение. Момчето живее в един от най-мръсните квартали в предградията на египетската столица Кайро, в които миризмата на сметище е нещо всекидневно.

" Кварталът на мухите "

" Повечето от хората тук работят като сметосъбирачи. Тук нищо не ми харесва, тъй като кварталът не е прекрасен. Пълно е с отпадък и въздухът не е чист ", разказва Карас в репотаж на АРД.

Около 25 милиона души живеят в необятния периметър на Кайро и всеки ден те създават тонове отпадък. Обикновено те не се събират от профилирани компании, отговарящи за извозването на боклука, а от така наречените Sabbalin - хора боклукчии. Съседите на Карас да вземем за пример са такива. Те събират отпадъците от по-богатите региони на столичния град ги носят по домовете си за подбиране и преработване. 

Много от съучениците на Карас трябва да оказват помощ на родителите си в тази мръсна работа. Мина е един от тях. Двамата с брат си са се специализирали в събирането на пластмасови отпадъци - кофички от кисело мляко и капачки от пластмасови бутилки. Мина ги събира всеки ден след учебно заведение и по време на ваканциите, след което ги измива, нарязва на дребни късчета и препродава.

" През ваканциите работя, не играя "

" През ваканциите работя, не играя ", споделя Мина пред немската социална телевизия. Добавя, че продава пластмасови лъжици и капачки от бутилки, а с парите си купува храна.  

За кг капачки от бутилки момчето получава по-малко от 30 цента. Скъсаните панталони на Мина са станали черни от нечистотия, а обувките му съвсем са се разпаднали. Бедността е част от всекидневието в този квартал.

Бащата на Карас работи като сервитьор и едвам съумява да изхрани фамилията си. Не могат да си разрешат нищо повече от един дребен, задушен тавански апартамент. " Живеем в доста дребен апартамент със спалня и хол. Аз дремя на дребен матрак, подложен на пода в хола ", споделя момчето. 

Завършило е годината с отличен триумф и гордо демонстрира в бележника си съответните сини точки, които удостоверяват отличните оценки. Момчето има една фантазия - да тренира футбол.

Бедност и обучение

Родителите на Карас знаят за това, само че не могат да създадат нищо. Парите им стигат единствено за най-необходимото. Цените на храните също фрапантно са се повишили в Египет, оплаква се майката на Карас. " Дори и децата го усещат. Всичко е скъпо. Но най-лошото нещо към този квартал е миризмата. Няма чист въздух. Трудно ни е да дишаме ", споделя дамата пред АРД. 

Училището в квартала е единствената опция локалните деца да получат обучение. Но доста от родителите не могат да си го разрешат, макар училищните такси да са много ниски, споделя шефът Моди Файед: “Ситуацията не е добра поради икономическата рецесия. Всички страдат, сложен интервал e, най-трудният интервал, който в миналото сме имали в Египет. Богатите страдат, а за бедните ситуацията е още по-лошо. Ако имате четири деца в учебното заведение тук, би трябвало да платите 25 000 лири на година (равностойността на към 750 евро – бел. ред.). Това е покруса. "

Училището е известно и всяка година за банкет в него аплайват доста повече деца, в сравнение с могат да бъдат признати. 

Детските фантазии

Учебният процес ще бъде възобновен чак през септември. Ще рече, че до тогава Карас и неговите другари остават без футболно игрище, детска площадка, парк или плувен басейн - при над 40-градусова жега на открито през летните месеци.

Мина, съученикът на Карас, си мечтае да стане инженер, когато порасне. Иска да си построи хубава къща, надалеч от боклуците, споделя момчето. Мечтата на Карас пък е да стане професионален футболист или доктор, показва още АРД.

Още по тематиката вижте тук:

Турция: хората, които събират отпадък, с цел да оцелеят

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР