Наричат ги кметове-феодали. И има защо. Някои от тях управляват

...
Наричат ги кметове-феодали. И има защо. Някои от тях управляват
Коментари Харесай

Ето ги кметовете-феодали: Четвърт век схеми и „порции“ от абонираните за властта

Наричат ги кметове-феодали. И има за какво. Някои от тях ръководят обитаеми места и общини по над четвърт век. Изглеждат несменяеми, абонирани за кметския пост. Остават като че ли под радара на огромната политика и турбуленциите в централната власт. Нагаждат се към разнообразни държавни управления и парламенти. Напускат поста си най-често когато те самите сметнат, че му е пристигнало времето или в случай че издигналата ги партия се откаже от тях.

Някои от тях стават политически хамелеони. Други не изневеряват на политическата мощ, която ги е издигнала.

Кметовете многомандатници държат и ножа, и хляба в локалната власт. В дребните общини те са главен шеф. Освен в общинските структури, където назначенията зависят от тях, те направляват и финансовите потоци посредством публичните поръчки, написа Медиапул.

Не са едно и две следствията, разкриващи по какъв начин компании, които печелят поръчки, доста постоянно се оказват благосъстоятелност на родственици и близки на някой от локалната власт.

Емблематичен е казусът с кмета на Несебър Николай Димитров, който беше упрекнат в злоупотреби. Той води предизборната си акция от ареста и завоюва изборите през 2019 година Димитров встъпи в служба доведен с белезници и съумя да изкара цялостен 4-годишен мандат. Днес още веднъж е повдигнат за пети мандат, като самостоятелен претендент. Какво се случи с делото против него, прокуратурата по този начин и не сподели.

Проучване на Института за развиване на обществената среда демонстрира, че има 23 общини (от общо 265 общини), в които кметовете ръководят минимум 5-ти мандат, т.е. в продължение на 20 години. (изследването обгръща интервала – 2003 – 2023 г.) По-голямата част от тях се кандидатират и на идните избори на 29 октомври.

Едва четирима напущат играта. Това са кметовете на общините Батак, Земен, Кърджали и Черноочене. Първите двама са се отказали поради напредването на възрастта им. Отделен е въпросът, че против тях години наред прокуратурата водеше следствия за злоупотреби, само че до внасяне на делата в съда по този начин и не се стигна.

Смяна на знакови кметове на Движение за права и свободи

Дългогодишните кметове на Кърджали и Черноочене бяха заменени с други претенденти по решение на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Кметът на Кърджали Хасан Азис, който изкара 5 поредни мандата, бе сменен с банкера Ерол Мюмюн. Кметът на прилежащата община Черноочене Айдън Осман, (6 мандата – 1999 – 2023 г.) е сменен от Айджан Ахмед.

„ Винаги би трябвало обновяване. Благодаря на господин Азис за това, което е направил и уповавам се новият кмет да продължи да направи по-добри неща за Кърджали и да надгражда “, разяснява съпредседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Очевидно обаче такова обновяване не се постанова за община Сатовча, чийто кмет Арбен Мименов е закрепостен от 1999 година насам. Движение за права и свободи му гласоподава доверие за седми следващ път и още занапред е ясно, че и този път няма по какъв начин да не завоюва. Арбен Мименов е единственият претендент кмет на Сатовча, по същия метод както и преди 4 години.

По-любопитна е обстановката в община Хитрино, която пострада тежко през 2016 година след гърмеж на влакови цистерни на гарата. От 2003 година кмет на дребната община в североизточна България е Нуридин Исмаил. Неговата кариера стартира от редиците на Движение за права и свободи.

Но след влаковата злополука, лишила живота на 7 души и нанесла големи материални вреди, от държавното управление към общината потекоха големи средства за възобновяване, за създаване на нови жилища и прочие Движение за права и свободи го упрекна в злоупотреби и го изключи от партията, а той се сближи с тогавашния министър председател Бойко Борисов. На последните локални избори кандидатурата му беше подкрепена от ДОСТ и Български земеделски народен съюз.

Резултатите от парламентарните избори през последните години в община Хитрино демонстрират, че те постоянно следват персоналния избор на кмета. Когато той е в редиците на Движение за права и свободи, в общината печели Движение за права и свободи. Когато споделя, че ще поддържа партията на Бойко Борисов, тогава ГЕРБ са първи.

Точно по този начин се случва и на изборите през април 2021 година, когато са извоювани от „ Демократична България “. След това кметът се афишира за „ Продължаваме промяната “ и те са спечелили, сподели следствие на „ Свободна Европа “. Сега за шестия си мандат кандидатурата на Нуридин Исмаил е издигната от „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

Реклама

Кметове многомандатници

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов кара седми следващ мандат без да изневери на Българска социалистическа партия. За първи път става кмет ноември 1995 година Тогава е на 35 години. Днес се кандидатира още веднъж за осми мандат с поддръжката на социалистическата партия и има всички шансове да завоюва вота, а мотото на акцията му е „ Да продължим дружно “.

С един мандат по-малко от нето е кметът на Монтана Златко Живков (6 мандата). Той печели изборите през ноември 1999 година, повдигнат от ОДС. След това се явява като самостоятелен претендент или подкрепян от локална коалиция. Сега за 7-мия му мандат още веднъж е повдигнат от коалиция СДС/ГЕРБ, Разузнавателна служба на ФРГ, ВМРО-БНД И ЗНС/, която го поддържа и на предходните избори.

Рекордът за общински кмет се държи от кмета на Попово Людмил Веселинов. Той печели първите демократични локални избори през 1991 година и от този момент до през днешния ден е закрепостен – към този момент 32 години. Повечето пъти се е явявал като самостоятелен претендент или подсилен от локална коалиция. Днес 73-годишният кмет се е кандидатирал за 9-ти път от „ Граждани за общината “ с мото „ Да изберем силата на опита “.

„ По-скоро тези избори – през 2023 година, ме тормозят, че нямам съперници. Дали е аполитично обществото, дали партиите не са способни да излъчват мощни кандидати… Когато нямаш дразнител, когато нямаш съперници, мисля че и кметът се отпуска и не се развива “, разяснява Людмил Веселинов пред „ България 24 “. Той признава, че преди повече от 30 години в община Попово е имало два пъти повече хора в сравнение с в този момент, само че не вижда никаква причина в себе си и метода, по който ръководи. Обвинява демографската рецесия и неналичието на работни места.

Изборният туризъм

Феномен, на който сме очевидци на всички избори, е обвързван с изборния туризъм. Още през май Институтът за развиване на обществената среда регистрира сериозен растеж на новодомци в 13 общини. Жителите на някои села внезапно се бяха нараснали с над 50% в първите 4 месеца на годината. Рекордьори в това отношение са най-вече дребни общини като Невестино, Трекляно, Макреш, Ново село и други

Неправителствената организация изиска още тогава инспекция от страна на регионалните управи. Това обаче става едвам в този момент – дни преди вота, откакто Министерство на регионалното развитие уведоми премиера за извънредно огромен брой регистрации 343 села.

Напливът на новодошли е най-вече към селата и дребните общини, а повода е, че с цел да станеш кмет, са нужни не хиляди гласове, а няколко десетки. Освен това след последното решение на държавното управление от август, заплатите им бяха вдигнати. Така кметовете на дребни общини към този момент взимат заплати от по 4000 – 5000 лева Допълнително локалната власт, която на процедура е главният шеф в дребните общини, разпределя порциите от публичните поръчки.

Трябва ли да има мандатност за кметовете?

Заради кметовете, които са във властта от десетилетия, от време на време се повдига и въпросът за ограничение на мандатите, което да важи и за общинските съветници. Обикновено това се случва, когато на хоризонта се появи нова политическа мощ, която няма свои фрагменти по места и се пробва да застане против крепко оплетените клиентелистки мрежи към кмета, болшинството в общинския съвет, локалните бизнес лобита.

За последно тематиката беше повдигната от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ около измененията в Конституцията. Основният мотив беше битката с корупцията и срастването с властта.

ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче обявиха, че няма да поддържат такава смяна и тя отпадна от дневния ред.

„ Дългото ръководство единствено по себе си не значи наложително, че има съществуване на проблеми в ръководството на общината или работата на кмета. В течение на времето кметовете натрупват от ден на ден на практика опит в работата си и експертиза, които може да ползват при провеждането на сполучливи локални политики, за привличане на финансиране и други Това са умения, които би следвало да печелят доверието на гласоподавателите им “, отбелязва Институтът за развиване на обществената среда.

Според неправителствената организация надали ограничението на броя мандати ще докара до разрешаването на най-сериозните провокации, само че има стъпки, които биха помогнали за развиването на обитаемоте места. Мярка в тази тенденция е съществуването на повече и по-лесно налична за обществото информация, която да показва свършеното от локалните управляващи.

Включването на локалните общности в постоянни обществени разисквания на наболели проблеми, срещи с жителите и така нататък, също може да е в помощ на по-ефективното ръководство. От изключителна значимост е и провеждането на експертен спор по повод степента на финансова самостоятелност на общините у нас, която би могла да бъде тласък за по-успешно районно развиване. Тази тематика обаче не попада във фокуса на законодателя, означават от Института за развиване на обществената среда.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР