Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история

...
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история
Коментари Харесай

Здравни рискове от пушенето на наргиле

Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас в последно време пушенето на наргиле доби огромна известност в наргиле питейни заведения и в нощните заведения. Смята се, че пушенето на наргиле е по-безопасно от пушенето на цигари с тютюн, тъй като водата в него пречиствала дима, тъй като в тютюна се смесват билки и ароматни сушени плодове.

Истината е, че пушенето на наргиле може да е даже по-опасно от пушенето на цигари. И защото Министерството на здравеопазването не разполага със законова база, с цел да управлява наргилетата, на процедура няма ограничавания при използването им, с изключение на тази, тютюневи произведения да не се оферират на лица под 18 години.

По данни на Министерство на здравеопазването, водата не пречиства напълно от всички 250 нездравословни съставки в тютюна, 80 от които са канцерогенни. Това е рисков мит, носещ голям риск, тъй като тъкмо младежите протягат ръка към наргилето, смятайки, че по е по-безвредно.

При закоравелите пушачи зависимостта им към никотина ги кара да пушат по-продължително наргиле, с цел да заситят глада. Ако една цигара се пуши за приблизително 2-3 минути, пушенето на едно наргиле лишава приблизително 45 минути.

Това дълготрайно влияние на дима, съдържащ въглероден диоксид, катрани и други остатъчни от горенето на въглените съединения, води до понижаване на кислорода, който стига да клетките, защото въглеродният диоксид блокира хемоглобина. В резултат може да се стигне до хипоксия и даже припадъци.

В заведението не можем да направляваме субстанцията, която ни се предлага в наргилето. Избираме сред другите усети, само че не четем етикети, генезис и така нататък Реално в това, което пушим, може да има всичко, вклю психотропни субстанции и опиати.

С вдишването на дима, гълтаме и остатъчни артикули от играрянето на въглените, които загряват водата на наргилето. Това в допълнение " обогатява " дима с канцерогени и катрани, които се напластяват в белите дробове.

Ниска хигиена също е рисков фактор от пушенето на наргиле. В случаите, в които не се сменя мундщука сред двама или повече пушачи, могат да се пренесат разнообразни заболявания, разпространяващи се по слюнков път - херпеси, хепатит. Отделно разнородни бактерии като стафилококи, които в допълнение утежняват общото здраве.

Подобно на електронните цигари, чието наличие също не е напълно регламентирано, младежите виждат в пушенето на наргиле виждат опция, метод да бъдат готини, да се почувстват общественост. Но сме длъжни да ги осведомяваме за всички опасности.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР