Нарекли преди време Джон Болтън маниак на войната, днес севернокорейските

...
Нарекли преди време Джон Болтън маниак на войната, днес севернокорейските
Коментари Харесай

Отстраняването на Болтън може да засили готовността на Северна Корея за преговори

Нарекли преди време Джон Болтън " фанатик на войната ", през днешния ден севернокорейските управляващи може да видят в отстраняването от президента на Съединени американски щати на съветника му по националната сигурност късмет за обновяване на договарянията за нуклеарно разоръжаване, без против тях да стои неотстъпчив ястреб.

В предишното Болтън е призовавал за приложимост на военна мощ, с цел да бъде свалено ръководещото в Северна Корея семейство Ким, а американски представители са казвали, че Болтън е отговорен за неуспеха на втората среща на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун във Виетнам през февруари.

Президентът разгласи, че е уволнил съветника си ден откакто КНДР даде сигнал, че е подготвен да възобнови блокиралите договаряния със Съединени американски щати, по-късно обаче извърши следващото изстрелване на ракети.

Според политически анализатори напускането на Болтън може да изиграе удобна роля за американските старания да бъдат възобновени договарянията, само че това по никакъв метод не значи, че в този момент на Вашингтон ще му е по-лесно да убеди Пхенян да се откаже от нуклеарните си оръжия.

" Моментът може да е удобен за американска дипломация със Северна Корея ", съобщи Лейф-Ерик Ийзли, учител в сеулския университет " Ихуа ".

" Пхенян не криеше презрението си към Болтън. Ким Чен-ун може да показа във вътрешнополитически проект кадровата смяна във Вашингтон като победа. Това ще ускори вероятността договарянията за нуклеарното разоръжаване скоро да бъдат обновени ", добави той.

Хари Казианис, специалист по Северна Корея във вашингтонския Център за проучвания на националните ползи, съобщи, че в този момент Тръмп може да си откри консултант по националната сигурност, който да бъде съперник на войните като метод за промяна на режими и да бъде подготвен за възобновяване на дипломатическите старания със Северна Корея.

Сред имената, завъртели се като вероятен правоприемник на Болтън, беше и това на специфичния делегат на президента за КНДР Стивън Бигън, корав последовател на разговора със Северна Корея.

Болтън не беше единствената цел на севернокорейската реторика.

Официалните медии в КНДР нееднократно са заклеймявали държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и са призовавали Тръмп да го размени с " по-зрял " събеседник. Миналия месец те го нарекоха " отровното растение на американската дипломация ", което единствено усложнява договарянията.

След напускането на Болтън Помпейо сподели, че " доста пъти " двамата с него са имали разминавания, само че добави, че страните по света не би трябвало да чакат промени в метода.

" Някой попита дали политиката ще бъде друга, в случай че някой от нас към този момент не е тук ", сподели Помпейо пред кореспонденти в Белия дом.

" Политиката не е наша, а е на президента. Ние му даваме най-хубавите си препоръки, споделяме с него визията си за нещата, само че не мисля, че който и да било водач по света има съображение да счита, че в случай че някой от нас си тръгне, във външната политика на президента Тръмп незабавно ще настъпят основни промени ", сподели Помпейо.

Тръмп получи както похвали, по този начин и рецензии за готовността си за директен разговор с Ким по време на трите им срещи от юни предходната година, първите въобще сред водачи на двете страни, които официално и до ден сегашен са във война поради спора в Корея през 50-те години.

Не беше реализиран необикновен прогрес в убеждаването на Ким да се откаже от стратегиите си за нуклеарно оръжие, само че Тръмп неведнъж е изтъквал замразяването след 2017 година на севернокорейските тествания на ракети с огромен обхват и на нуклеарни оръжия като доказателство за триумфа на напъните си.

В Ханой всичко това съвсем се срина, когато президентът последва съвета на Болтън и съобщи на Ким документ, в който недвусмислено се настояваше Пхенян за съобщи на Съединени американски щати нуклеарните си оръжия и горивото за тях.

Документът на процедура повтаряше отдавнашния и твърдолинеен " либийски модел " на Болтън за едностранно нуклеарно разоръжаване, който Северна Корея нееднократно е отхвърляла и който съгласно анализатори Ким би приел като огорчение и провокация.

Макар Северна Корея да изрази подготвеност да възобнови договарянията, водачът й сложи едногодишен краен период на Вашингтон да схване нов метод.

Независимо от напускането на Болтън Съединени американски щати по никакъв метод не са загатнали, че ще смекчат настояването си за нуклеарно разоръжаване на Северна Корея, въпреки че в този момент, когато него го няма, рискованият гамбит " всичко или нищо " едва ли ще се разиграе още веднъж.

" Болтън може и да не беше харесван от всички, само че сигурно беше гаранция против сключването на половинчато нуклеарно съглашение с КНДР, давайки си доста добре сметка за преговорната й тактичност ", сподели Ким Хон-кюн, някогашен южнокорейски специфичен делегат по нуклеарните въпроси.

" Сега, когато него го няма, тъкмо когато двете страни беседват за обновяване на договарянията на работно ниво, Северна Корея ще предприеме най-различни опити, включително и посредством разнообразни трикове, да обърне нещата в своя изгода, съзирайки в това опция да натрупа точки без отпор от другата страна ", добави той.

Южнокорейското президентство отхвърли да разяснява напускането на Болтън. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР