Наредбата за приобщаващо образование бе първата, която мина редакция за

...
Наредбата за приобщаващо образование бе първата, която мина редакция за
Коментари Харесай

Ще се справи ли приобщаващото образование?

 Наредбата за приобщаващо обучение бе първата, която мина редакция за по-добра успеваемост. След публикуването в късната есен първите мнения акцентираха най-вече достолепия. Пригодността на един документ, обаче, стартира да проличава едвам тогава, когато текстовете заживеят в практиката. В този коментар ще се съсредоточа единствено върху един текст от Наредбата, който както ще стане ясно бе задействан едвам след приключването на първия образователен период. Той е записан в раздел II „ Осигуряване на обща поддръжка за личностно развиване в детската градина и учебното заведение “.

 В член 27 са регламентирани дейностите за обща поддръжка, за задачите на предварителната защита на просветителни усложнения, като една от тях, заложена в алинея втора е „ в допълнение образование “. Алинея 2 ни споделя, че това в допълнение образование се дава на възпитаници със систематични пропуски, изразяващи се в годишна оценка слаб (2) или не достигнати прагови стойности на външно оценяване, а точка три планува в допълнение образование за възпитаници, срещащи усложнения, индикирани със срочна оценка слаб (2) или три поредни настоящи оценки слаб (2).

 Първият период след приемането на Наредбата завърши неотдавна и някои от текстовете на документа направиха своя прощъпулник тези дни. Като този, който изисква в допълнение образование за учениците, които имат срочни двойки. В алинеи 5, 6 и 7 на упоменатия към този момент член 27 е избрана продължителността на спомагателното образование. За тези, които са завършили периода със слаби оценки се плануват 10 спомагателни часа работа по образователния предмет. Ако слабите оценки са годишни продължителността на образованието може да доближи до 80 часа годишно.

 Намеренията наподобяват благородни. Истинско приобщаване на децата като им се помогне да преодолеят усложненията. Все отново учебното заведение има задачата да учи, не да отблъсква. Чудесно е, че в процеса ще бъдат въвлечени и родителите. Съгласно алинея 8 на член 27 те са задължени да обезпечат наличието на децата в часовете за спомагателна работа.Само, че тук стартират едни глождещи въпроси. Като начало, дали е ясно какъв брой разнообразни форми за работа с изоставащи са написани и съществуват редом. Например в алинея 2 се регламентират от дълго време съществуващите съвещания. Те също се организират отвън образователните часове и са с времетраене на един образователен част. При това са наложителни и ежеседмични.

 Отделно план „ Твоят час “ насърчава сформирането на група за превъзмогване на просветителни дефицити по избрани предмети. На второ място часовете за съвещания и часовете за в допълнение образование наподобяват като скрита форма на повишение на учителската норма на претовареност. В единия случай става дума за един спомагателен час всяка седмица, а в учебните заведения на двусменно образование – по два спомагателни часа. Като прибавим и регламентираните с наредбата 10 часа в допълнение образование се оказва, че учителските нормативи прикрито нарастват сред 40-45 и 80-85 часа годишно! Тези часове са закрепени в границите на седмичната стратегия и не се заплащат! А в това време заниманията по „ Твоя час “, които може да преследват в общи линии същите цели се заплащат по-щедро от лекторски час! Учителите с право задават въпроса какво постанова да се дублира работата им в часовете за съвещания с нови наложителни занимания? Или за какво един спомагателен час, да вземем за пример този за работа с документи от класните ръководители, се заплаща, а за различен не се планува в допълнение финансиране. Въпреки, че отново се борави с документи, разписват са проекти и прочие Така регламентирана спомагателната работа наподобява като наказване за учителя.

 Най-същественият въпрос е този какъв резултат чакаме? Официалният отговор е „ превъзмогване на обучителните усложнения “. Далеч по-вероятният е “изчезване на слабите оценки “. Защото преподавател, осъден да вземе още часове над преподавателската си норма би намерил най-лесното решение на казуса. Просто идващия период няма да напише слаби оценки и ще си спести спомагателната работа. Ако ме питате дали по този начин ще бъдат преодолени просветителните усложнения и дефицити ще отговоря с „ не “. Което единствено по себе си ще обрече на неуспех напъните за приобщаване на децата с дефицити. Но ще изпълни чиновническите доклади с бодряшките изводи за възстановяване на резултатите от учебното обучение в резултат на извършената промяна.

Автор: Иво Райнов, учител 

Профилирана езикова гимназия " Екзарх Йосиф I " - гр. Ловеч

Инфо: www.eratosten.wordpress.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР