Наредба за условията и реда за прилагане на интервенции от

...
Наредба за условията и реда за прилагане на интервенции от
Коментари Харесай

Това за първи път ще се случи в млечния сектор

Наредба за изискванията и реда за използване на интервенции от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023 – 2027 година в секторите " Плодове и зеленчуци " и " Мляко и млечни артикули " е обнародвана в Държавен вестник, оповестиха от Министерството на земеделието и храните. Така за първи път ще се извършват оперативни стратегии в млечния бранш. 

С приемането на Регламент (ЕС) 2021/2115 за подкрепяне за стратегическите проекти, които би трябвало да бъдат направени от страните членки по линия на Общата селскостопанска политика, бранш " Плодове и зеленчуци " се поддържа чрез определени типове интервенции по член 47 от същия правилник, а бранш " Мляко и млечни артикули ", посредством определени типове интервенции по член 67, заложени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на Република България 2023 – 2027 година

Интервенциите оперативни стратегии в бранш " Мляко и млечни артикули " ще се ползват за първи път. Те ще се извършват от приети от министъра на земеделието и храните организации на производители, асоциации на организации на производители и от групи на производители от бранша.

Наредбата урежда общите положения, свързани с подпомаганите интервенции и действия, финансовите условия за подкрепяне и недопустимост за двойно финансиране, общите условия към претендентите и реда за кандидатстване по всяка намеса, както и изискванията за изплащането на финансовата помощ, контрола върху осъществяването на дейностите, мониторинга и докладването пред Европейската комисия за използването на интервенциите, заложени в Стратегическия проект.

С наредбата са регламентирани допустимите претенденти, общите условия, на които би трябвало да дават отговор, както и характерните условия за подкрепяне по обособените действия от интервенциите в бранша. За всяка намеса са уредени типовете разноски, възможни за финансиране, както и изискванията за тяхното подкрепяне.

В нормативния акт е написан редът за кандидатстване по интервенциите в секторите " Плодове и зеленчуци " и " Мляко и млечни артикули ". Подаването на заявките за подкрепяне ще се прави посредством Системата за електронни услуги и връзката сред Държавен фонд " Земеделие " и претендентите ще се прави единствено в системата. Подробно е написан и редът за погашение на финансовата помощ, инспекциите на които подлежат сдруженията, регламентиран е и редът за подписване на контракти за даване на безплатна финансова помощ с Държавен фонд " Земеделие ".

С използването на Наредбата се чака да се подтиква сдружаването на земеделските стопани в Република България за осъществяването на оперативни стратегии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР