Наред със сеизмичните промени, които предизвика пандемията в много индустрии,

...
Наред със сеизмичните промени, които предизвика пандемията в много индустрии,
Коментари Харесай

Без повече петъци: 4-дневната работна седмица доказва своите предимства

Наред със сеизмичните промени, които провокира пандемията в доста промишлености, тя промени в огромна степен и пазара на труда във връзка с моделите на претовареност, работните места, и времето от седмицата, което прекарваме в осъществяване на служебните си отговорности.

Един от образците за тази смяна е концепцията за четиридневната работна седмица. Нейната поява предшества тази на COVID-19, само че точно пандемията като че ли се трансформира в катализатор за бурното и развиване в действителна идея.

Последните, може би най-убедителни доказателства за това, че прекосяването към четиридневната работна седмица ще има позитивни стопански и обществени резултати, идват от шестмесечно изследване, почнало през февруари 2022 година В него присъединяване са взели 33 компании със чиновници в шест страни, които са въвели четири дни работна седмица, или 32 часа, като задачата на опита на 4 Day Week Global е да ревизира дали чиновниците могат да бъдат също толкоз продуктивни за 80% от времето - и то против същото възнаграждение, оповестява Insider.

4 Day Week Global е общностна платформа с нестопанска цел, която разпространява четиридневната работна седмица, като оказва помощ на фирмите да я ползват и финансира проучвания, свързани с бъдещето на труда. Организацията е основана след триумфа на една от знаковите стратегии в тази посока, дело на новозеландската компания Perpetual Guardian.

За осъществяване на самодейността и анализиране на резултатите групата си партнира с учени от Harvard Business School, Oxford University и University of Pennsylvania. А резултатите са извънредно позитивни - фирмите, участващи в програмата, регистрират увеличени доходи и усъвършенствано здраве и богатство на чиновниците си, както и позитивно влияние на активността им върху околната среда.

Успехът на самодейността към този момент е стимулирала още стотици компании, в които работят хиляди хора, да обмислят и да работя по въвеждането на същия модел, акцентира още Insider.

Примери от Ирландия

Един от участниците в изследването е ирландската компания Soothing Solutions, която създава детски медикаменти против кашлица. Когато компанията е учредена през 2017 година, нейните основатели Шиниъд Кроутър и Денис Лауаки желаят да наложат просвета, фокусирана върху хората. Затова и научавайки за програмата " 4-дневна работна седмица " през 2021 година, те виждат в нея опция за привличане и задържане на гении, въпреки че първоначално са скептични, че този модел ще може да се наложи, да не приказваме да бъде доходоносен.

Откакто Soothing Solutions наема първите си чиновници по тази стратегия през предходната година обаче, нито един чиновник не е напуснал, а Кроутър разяснява пред Insider, че отзивите за четиридневната работна седмица са били толкоз хубави, „ че съвсем са я трогнали до сълзи “.

Insider дава образец и с друга ирландска компания - Rent a Recruiter, профилирана услуга за набиране на гении, която също е част от шестмесечния план за въвеждане на 4-дневна работна. Нейната съществена цел е да се оправи с текучеството на личен състав. Но освен.

Когато пандемията стартира, Rent a Recruiter към този момент е в развой на въвеждане на модел на непрекъсната отдалечена работа и откакто научават за програмата, от компанията взема решение да тестват и четиридневната работна седмица. Това обаче би трябвало да се случи, без да нанасят каквито и да било вреди на клиентите. В последна потребителите  освен трансформират променения график, само че някои от тях даже взаимстват тази политика.

А в случай че се върнем към първичната цел на стартъпа, в който към днешна дата работят 20 души, за шестмесечния интервал той е удвоил брутната си облага, а изчисленията сочат, че продуктивността на чиновниците му също се е удвоила за този интервал.

По малко работно време, повече доходи

Въпреки че благосъстоянието на чиновниците и задържането на личния състав са значими аспекти за всеки един бизнес, това не са единствените сфери, в които четиридневната работна седмица усъвършенства представянето на фирмите, показва Insider.

От разбора на 16-те компании в изследването, които са дали данни за приходите си, излиза наяве, че те са генерирали общ растеж от 8,14%, като при някои компании покачването е с близо 40% по-голямо от това за същия шестмесечен интервал на миналата година.

Интересното е, че съгласно 4 Day Week Global нито една от 27-те компании, попълнили окончателното изследване, не е декларирала, че има проекти да се върне към петдневната работна седмица. А съвсем всички от 495-те чиновници, взели участие в него, са поискали опазване на четиридневната ангажираност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР