Наред с новините около пандемията, тази седмица най-широко място в

...
Наред с новините около пандемията, тази седмица най-широко място в
Коментари Харесай

Конфликт Чехия - Русия, САЩ и ЕС с нови климатични амбиции и други теми от седмицата

Наред с новините към пандемията, тази седмица най-широко място в новинарските излъчвания зае дипломатическия спор сред Чехия и Русия. Безпрецедентно огромен брой съветски дипломати - 18 - бяха изгонени от Прага. Аргументът - открита е съветска връзка при детонации в чешка фабрика за муниции преди седем години. Това разгласи персонално министър председателят на Чехия Андрей Бабиш. Според Прага гърмежът е дело на същите съветски сътрудници, виновни за отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал във Англия през 2018 година.

Русия дефинира изказванията на чешката страна като неуместни. В тези дейности представителят на съветското външно министерство Мария Захарова видя американска диря. В отговор на дейностите на Чехия, Русия изгони 20 чешки дипломати, като в задачата в Москва остават единствено посланикът с няколко чиновници. Това провокира нова реакция от страна на Чехия, която даде на Русия период до края на май да понижи общата бройка на личния състав в своето посолство в Прага от 94 на 24 души, колкото е числеността на чешкото посолство в Москва. В знак на взаимност с Чехия, съветски дипломати бяха изгонени от Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Казусът се оказа по-сложен, защото публична Прага разгласи, че е атакувана стока на български оръжеен търговец, който евентуално е продавал тези оръжия на страни, противопоставящи се на Русия. Дали става дума за Украйна, е въпрос, който остана предмет на медийни тълкования.

 Чешкият външен министър насочи ултиматум към Москва/ЕПА/БГНЕС

По оста Москва-Киев тази седмица донесе известно усмиряване, откакто струпаните по границата с Украйна съветски войски започнаха да се изтеглят от региона. Украинският президент Володимир Зеленски приветства това решение, само че съобщи, че Киев остава внимателен. Зеленски беше поканен от своя съветски сътрудник Владимир Путин да посети Москва за диалози по конфликтните въпроси.

Световната здравна организация регистрира рекорден седмичен брой новозаразени с ковид по света - 5 милиона и 200 хиляди случая. Пета поредна седмица се стопира да се усилва и броят на смъртните случаи, уточни генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус. Появиха се данни за индийски вид на ковид. Самата Индия регистрира най-вече нови случаи в света за денонощие - близо 315 хиляди, а интензивните отделения на лечебните заведения в столицата Делхи са цялостни. Тежка остава епидемиологичната конюнктура и в Япония, която вкара изключително състояние в няколко от най-населените префектури. Заради ново нарастване на случаите, Турция вкара народен полицейски час - хората имат право да излизат на открито единствено сред 10.00 и 17.00 часа, с цел да купуват храна и медикаменти или да посетят доктор.

Други страни пък облекчиха ограниченията, въведени поради Covid-19. Унгария отвори учебните заведения и детските градини. Белгия още веднъж приема всички идващи от други страни от Европейски Съюз, само че с изискването да показват негативен PCR тест и да остават 7 дни под карантина. Словакия отстрани карантината за влизащи в страната, които са имунизирани или преболедували Covid-19. Ще се изисква обаче имунизационен документ.

Лидерите на десетки страни, измежду които Русия, Китай, Германия, се включиха в тазседмичната видеоконферентна среща по проблемите на климата по самодейност на американския президент Джоузеф Байдън. Символичният хазаин разгласи новата цел на Съединени американски щати - до 2030 година да понижат с повече от 50 % въглеродния диоксид по отношение на равнище им от 2005-та. Страните от Европейски Съюз също се сплотиха към нова амбициозна цел в опазването на климата - вместо с 40 %, да понижат нездравословните излъчвания с най-малко с 55 на 100 до 2050 година, когато стопанската система на Европейски Съюз би трябвало да стане напълно самостоятелна от замърсяващи източници на сила.

Зелените в Германия, които към този момент са втора по рейтинг политическа мощ, оповестиха тази седмица своята номинация за идващ канцлер на изборите за Бундестаг през септември. Техният съпредседател Аналена Бербок е първата жена от тази партия, която е претендент за поста. И партията на Ангела Меркел най-сетне съумя да утвърди претендента си за нов федерален канцлер. Християндемократическият съюз и неговият баварски другар Християнсоциалният съюз реализираха единодушие това да бъде водачът на ХДС Армин Лашет, който в този момент е министър председател на най-населената немска провинция Северен Рейн-Вестфалия. До последния миг Лашет беше в оспорвана конкуренция с премиера на Бавария Маркус Зьодер, само че се наложи като единна кандидатура за канцлер.

 Роберт Хабек и Аналена Бербок

Съдебното умозаключение по едно дело, което предходната година разбуни духовете в Съединени американски щати, беше оповестено в сряда. Бившият американски служител на реда Дерек Шовин беше приет за отговорен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в град Минеаполис. Флойд умря при задържането, като на любителски фрагменти се видя по какъв начин служителят на реда притиска шията му с коляно в продължение на девет минути, до момента в който Шовин повтаря, че не може да диша. Заключението на правосъдните заседатели е, че причина за гибелта на Джордж Флойд са били несъразмерните дейности на униформения. Самата присъда ще бъде оповестена през юни.

След като стана известно правосъдното умозаключение, американското Министерство на правораздаването разгласи, че ще изследва дали става дума за одобрен модел на държание на полицията в Минеаполис и дали са нужни промени по този въпрос.

С влиятелната европейска премия за човешки права „ Вацлав Хавел “ беше отличена Луджайн Хадлул - активистка за правата на дамите от Саудитска Арабия. Тя се опълчва на половата сегрегация и насилието над дами в близкоизточната страна. След повече от две години в арест, предишния декември Хадлул е наказана на пет години и осем месеца затвор за нарушение на Закона за противопоставяне на тероризма. През февруари е пусната от пандиза с изпитателен период.

Обзора на интернационалните вести от седмицата слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР