Наречени така заради гъстите косъмчета по предните си нокти, китайските

...
Наречени така заради гъстите косъмчета по предните си нокти, китайските
Коментари Харесай

Тези раци с космати нокти предизвикват хаос в европейските реки

Наречени по този начин поради гъстите косъмчета по предните си нокти, китайските раци са страховити същества. Тяхното тъмнокафяво тяло може да доближи до три инча (осем сантиметра), а с изпънати нокти може да се разпростре на 10 инча (25 сантиметра) - почти колкото паница за вечеря.

Класифицирани като един от 100-те най-лоши инвазивни непознати типове в света, раците са съвсем неунищожими: хранят се с съвсем всичко, могат да оцелеят както на сушата, по този начин и в сладка и солена вода, и имат бърза репродуктивна дарба - женските създават сред 250 000 и 1 милион яйца на едно мятане на хайвера.

За първи път са видяни в Европа преди повече от век в река покрай Бремен, Германия. Вероятно са се придвижили от родната си Азия с баластните води на корабите. Оттогава насам популациите им в целия континент са се нараснали. Днес 18 от 27-те държави-членки на Европейския съюз са открили популации на рака и той е включен в листата на инвазивните непознати типове, пораждащи безпокойствие, в който се отбелязва, че отрицателното му влияние включва нарушение на водната хранителна верига, преместване на чума по раците и увеличение на ерозията на дигите и крайбрежията посредством зариването му.

Учените от целия континент търсят способи да понижат популацията на митичния рак и по този метод да защитят локалните екосистеми, унищожавани от инвазивния тип. През 2023 година те се сплотяват в границите на финансиран от Европейски Съюз план, наименуван " Кланси ".

Досега най-успешната тактика е капан, създаден от Университета в Антверпен и Агенцията за околна среда на Фландрия в Белгия. От 2018 година насам в страната са конфигурирани три такива клопката, в които са уловени към 3 милиона раци, съгласно Йонас Схоелик, професор по водна екология в Университета в Антверпен. През реката се конфигурира железен канал, в който раците попадат, до момента в който се движат странично по речното корито. Тъй като не могат да изплуват, както другите водни типове, те са принудени да пълзят по тръби, водещи до кафези на двата бряга, където могат да бъдат събрани вкупом и изхвърлени.

Друг капан със същия дизайн, самостоятелен от плана на Европейски Съюз, беше конфигуриран в Обединеното кралство предходната година, а групата възнамерява да разположи още такива в Белгия, Германия, Франция и Швеция през идващите години.

Раци нахлуват в градовете

Капаните ще бъдат ориентирани към региони, през които мигрират огромен брой раци. През есента възрастните раци мигрират от сладките води към морето, с цел да освободят яйцата си, а напролет младите раци се придвижват от морето по реките. Те изминават удивителни дистанции, достигащи до 6 благи (10 км) дневно, споделя Шьолинк, като прибавя, че някои от тях са били видяни на повече от 600 благи (1000 км) във вътрешността в сушата.

През тези месечни интервали те са най-видими, като се събират към шлюзовете или се придвижват по суша, с цел да избегнат язовири и други трудности.

" Понякога те вършат неправилен завой и се озовават в центъра на града ", споделя Шьолинк, който си спомня за стотици раци, пълзящи по улиците на Лиер, дребен белгийски град, ситуиран на сливането на две реки. Той даже е чувал свидетелства за това по какъв начин те се катерят по стените и се промъкват във влажните бани на домовете на хората.

Той изяснява, че раците процъфтяват в европейската среда по няколко аргументи. Подобно на множеството инвазивни типове, те нямат естествени врагове, хранят се опортюнистично и са доста устойчиви. Но изменението на климата също може да изиграе роля, защото по-топлите води могат да оказват помощ на раците да се усещат по-добре вкъщи си.

Налице е и огромното генетично многообразие на типа. Schoelynck споделя, че учените в Европа са докладвали за раци, които са хибрид сред китайските и японските типове раци мишлета. " Когато се превърнете в хибрид, внезапно ставате по-силни от съперниците си и сте по-способни да оцелеете в провокациите. Това, дружно с по-доброто качество на водата (през последните десетилетия), дружно с може би изменението на климата, (допринася) за новия взрив, който виждаме да се случва през днешния ден ", споделя той.

Контрол на вредите

Европейски Съюз пресмята, че инвазивните непознати типове предизвикват стопански вреди на членовете му в размер на 12 милиарда евро (13 милиарда долара) годишно, а Стратегията за биологичното многообразие до 2030 година се ангажира с ръководството на тези типове и предотвратяването на тяхното разпространяване.

Учените считат, че клопките оферират рентабилно решение. " Системата е в действителност чиста, доста елементарна ", споделя Бьорн Суков, академик от института " Алфред Вегенер ", който е основан в Германия и взе участие в плана " Кланси ". Той изяснява, че в случай че се употребяват по-широко, те ще се слагат по-скоро в дребни, налични притоци, в сравнение с в дълбоки и необятни реки, а по време на дейния миграционен сезон кутиите от двете страни на брега ще би трябвало да се ревизират и изпразват постоянно, с цел да се избегне натрупването на раци.

Другите способи за хващане, като да вземем за пример потреблението на мрежи, са по-трудоемки и скъпи, споделя Schoelynck. " В един добър ден в Белгия може да уловите 80-100 рака дневно (с помощта на мрежа), до момента в който с новия капан улавяте 8000-10 000 рака дневно. "

Той прибавя, че при него има и доста по-малко прилов. " Ако употребявате мрежи или фейки (тръбна мрежа с обръчи), ще уловите риба, даже застрашена риба, която се пробвате да отбраните. При този капан - досега - не се следят никакви странични резултати върху нито един от водните организми. "

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР