Нарастват опасенията какво ще се случи с енергийните доставки на

...
Нарастват опасенията какво ще се случи с енергийните доставки на
Коментари Харесай

АП: Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

Нарастват опасенията какво ще се случи с енергийните доставки на Европа, в случай че Русия нахлуе в Украйна и по-късно спре износа на природен газ в възмездие за глобите на Съединени американски щати и Европа, написа " Асошиейтед прес ".

Напрежението демонстрира риска от зависимостта на Европа от Русия за сила, която доставя към една трета от природния газ на континента. А европейските ресурси към този момент са ниски. Въпреки че Съединени американски щати дадоха обещание да оказват помощ посредством увеличение на износа на полутечен природен газ или LNG, няма да могат толкоз доста, което да произведат едновременно.

Това оставя Европа в евентуална рецесия, като газът към този момент е привършен от студената зима, лято с малко произвеждане на сила от възобновими източници и Русия доставяща по-малко от нормално. Цените скочиха до небето, притискайки семействата и бизнеса.

Ето какво би трябвало да знаете за енергийните доставки на Европа, в случай че напрежението прерасне във война и Русия бъде ударена със наказания:

Ще приключи ли Русия доставките на газ за Европа?

Никой не знае сигурно, само че цялостното изключване се счита за малко евентуално, тъй като би било взаимно разрушително.

Руските управляващи не са дали сигнал, че ще обмислят понижаване на доставките при положение на нови наказания. Москва разчита на износа на сила и макар че преди малко подписа газова договорка с Китай, Европа е основен източник на доходи.

Европа също е подвластна от Русия, тъй че всевъзможни западни наказания евентуално ще избегнат непосредствено ориентиране към съветските енергийни доставки.

По-вероятно е, съгласно специалистите, Русия да задържи газа, изпращан по тръбопроводи, пресичащи Украйна. Русия изпомпа 175 милиарда кубически метра газ в Европа предходната година, съвсем една четвърт от тях през тези тръбопроводи, съгласно S&P Global Platts. Това ще остави работещи тръбопроводите под Балтийско море и през Полша.

" Мисля, че при положение на даже по-малко тежка съветска офанзива против Украйна, руснаците са съвсем сигурни, че ще пресечен преноса на газ през Украйна по пътя за Германия ", сподели някогашният американски посланик Дан Фрид, който като координатор на Държавния департамент за политиката на наказания оказа помощ за ограниченията през 2014 година против Русия, когато тя нахлу и анексира украинския полуостров Крим.

След това Русия може да предложи да компенсира изгубения газ, в случай че Германия утвърди новия газопровод " Северен поток 2 ", чиито оператори евентуално могат да бъдат изправени пред наказания на Съединени американски щати, макар че неотдавнашното гласоподаване в този смисъл се провали. Германските управляващи също обявиха, че блокирането на употребата на газопровода ще бъде " на масата ", в случай че има инвазия.

Прекъсването на доставките на газ оттатък украинските тръбопроводи е по-малко евентуално: " Ако стигнат прекомерно надалеч, те ще реализиран безвъзвратен раздор с Европа и ще би трябвало да продадат петрола и газа някъде ", сподели Фрид.

Какво могат да създадат Съединени американски щати?

Страната е главен производител на газ и към този момент изпраща рекордни равнища на полутечен природен газ или LNG с кораби по целия свят. Това може да помогне единствено малко на Европа.

" Говорим за дребни нараствания на размера на износа от Съединени американски щати, до момента в който дупката, която Европа ще би трябвало да запълни, в случай че Русия се отдръпне или в случай че Европа отреже Русия, ще бъде доста по-голяма от това ", сподели Рос Уайено, водещ анализатор за Америка LNG в S&P.

Администрацията на Байдън беседва с производителите на газ по целия свят дали могат да усилят производството и доставките за Европа и работи за доставките на природен газ от Северна Африка, Близкия изток, Азия и Съединени американски щати.

Администрацията също беседва с купувачите.

" Има ли друга страна, която е възнамерявала да получи пратка за полутечен природен газ, която не се нуждае от нея и би могла да я съобщи на Европа? " сподели Ейми Майърс Джафе, ръководещ шеф на лабораторията за климатична политика в университета Тафтс, като загатна Бразилия или страни от Азия.

През последния месец две трети от американския експорт на LNG отиде в Европа. Някои кораби, цялостни с LNG, се насочваха към Азия, само че се обърнаха, с цел да отидат в Европа, тъй като купувачите там предложиха да заплащат по-високи цени, сподели S&P.

Има ли задоволително полутечен газ в целия свят за решение на казуса?

Не и при положение на цялостно спиране и не може да се усили за една нощ. Експортните терминали костват милиарди долари за създаване и работят с потенциал в Съединени американски щати.

Дори в случай че всички европейски уреди за импорт на полутечен природен газ работят с потенциал, количеството газ ще бъде единствено към две трети от това, което Русия изпраща по тръбопроводи, сподели Джафе.

И може да има провокации при разпространяването на LNG в елементи от Европа, които имат по-малко тръбопроводни връзки.

Ако Русия спре да изпраща единствено газа, който минава през Украйна, ще са нужни към 1,27 кораба спомагателен LNG дневно, с цел да се размени тази доставка, сподели Люк Котел, старши анализатор. Русия също може да пренасочи част от този газ през други тръбопроводи, намалявайки потребността от спомагателен LNG до към половин транспортен съд дневно, сподели той.

Доставя ли Русия към този момент по-малко газ?

Русия извършва дълготрайните си контракти за доставка на газ за Европа, само че продава по-малко на спот пазара и не цялостни контейнерите за предпазване, които има в Европа, споделят специалисти.

" Вече се е случило. Това не е теоретично ", сподели Джафе.

Руските съкращения за спот доставките на газ способстваха за внезапно по-високите цени на природния газ в Европа. Те доближиха до 166 евро (190 долара) за мегаватчас през декември, повече от осем пъти над равнището им при започване на 2021 година Цените паднаха до под 80 евро за киловатчас с идването на повече LNG.

Но потребителите усещат рецесията в по-високите сметки за електрическа енергия и газ. Европейските държавни управления вкарват дотации и данъчни облекчения, с цел да облекчат финансовия стрес за семействата.

Има ли влияние в Съединени американски щати?

Тъй като Съединени американски щати усилиха износа на полутечен природен газ, вътрешните цени на природния газ също се покачиха. Повече от 10% от газа, създаден в Съединени американски щати предходната година, е бил изнесен, сподели Кларк Уилямс-Дери, анализатор в Института за енергийна стопанска система и финансов разбор.

Цените на газа в Съединени американски щати се повишиха с повече от 30% през последната седмица на януари, основно заради наближаваща зимна стихия в Нова Англия, сподели Уилямс-Дери. Но цените също бяха повлияни от по-тесните доставки от Съединени американски щати на фона на несигурността по отношение на Русия, сподели той.

" Русия смущава европейските газови пазари, като Съединени американски щати приказват за нов " Берлински въздушен въжен превоз " за природен газ за Европа ", сподели той.

Ако Съединени американски щати упорстват за увеличение на износа на полутечен природен газ, цените в Съединени американски щати евентуално ще се покачат, добави Уилямс-Дери.

Десет сенатори от демократите, водени от Джак Рийд от Роуд Айлънд и Ангъс Кинг от Мейн, неотдавна приканиха Министерството на енергетиката да изследва резултата от по-високия експорт върху вътрешните цени и да спре утвържденията на препоръчаните терминали. Те споделиха, че схващат, че " геополитическите фактори " водят до изпращането на повече газ.

" Администрацията обаче би трябвало да вземе поради и евентуалното нарастване на разноските за американските фамилии ", споделиха сенаторите.
 Европейски Съюз възнамерява импорт на газ от Съединени американски щати, Азербайджан и Катар, в случай че Русия спре доставките
Европейски Съюз възнамерява импорт на газ от Съединени американски щати, Азербайджан и Катар, в случай че Русия спре доставките

Има единодушие за ефикасни ответни ограничения...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР