Нарастващото любопитство на хората и нарасналите космически изследвания увеличават шансовете

...
Нарастващото любопитство на хората и нарасналите космически изследвания увеличават шансовете
Коментари Харесай

Извънземни може да атакуват Земята чрез МКС

Нарастващото любознание на хората и повишените галактически проучвания усилват възможностите извънземни организми да нахлуят на Земята и земни организми да нахлуят на други планети. Тези изводи са записани в ново проучване на учени.

В документа е посочено, че извънземни бактерии може да се пренесат на земята посредством Международната галактическа станция. Предполага се, че непознатите за човечеството бактерии може да са инванзивен тип и да убият планетата ни. Възможно е също и земни бактерии да убият нечия непозната планета, написа в документа, оповестен в списание BioScience.

„ Търсенето на живот отвън нашия свят е вълнуващо начинание, което може да докара до голямо изобретение в недалечно бъдеще “, сподели проф. Антъни Рикиарди, специалист по инванзивни биологични типове в университета в Монреал. „ Заради увеличаващите се галактически задачи (включително тези, предопределени за връщане на проби на Земята), е от решаващо значение да се понижат рисковете от биологично замърсяване и в двете направления. Най-правдоподобните форми на живот биха били микробни и евентуално наподобяват бактерии ", показва професорът.

Учените считат, че рискът от междупланетно замърсяване е извънредно невисок, частично тъй като суровите условия на галактическото пространство затрудняват евентуалните организми, пътуващи на стоп, да оцелеят при пътешестване от външната страна на човешки галактически транспортен съд. Все отново би трябвало да внимаваме във връзка с междупланетното замърсяване въз основа на негативните въздействия, които инвазивните типове са имали върху Земята, съгласно Рикиарди. Хората са увредили екосистемите по целия свят, като са разрешили на организмите да нахлуят в нови среди, които в никакъв случай не биха достигнали естествено. Например, гъба от Южна Америка, наречена Austropuccinia psidii, е въведена в Австралия при незнайни условия и завладява локалните евкалиптови дървета в страната, стопира растежа им и постоянно ги убива.

Екосистемите на островите, които се развиват в географска изолираност, като да вземем за пример на острови в страни като Австралия, са изключително уязвими към инвазивни типове, защото локалната дива природа на тези места не е приспособена към нашествениците. „ Биологичните нашествия постоянно са били опустошителни за растенията и животните в тези системи “, сподели Рикиарди.

Като доказателство за междупланетно замърсяване откривателите цитират израелския галактически транспортен съд Beresheet, който се разруши в Луната през 2019 година, до момента в който носеше хиляди тардигради (бавноходки) - микроскопични животни, които могат да оцелеят в рискови условия, в това число и във вакуума на космоса. Проучване от 2021 година, оповестено в списание Astrobiology, заключава, че съществата евентуално не биха оживели от удара на кораба в лунната повърхнина, само че и че този проблем е образец за междупланетни биологични нашествия.

Космическите организации като НАСА от дълго време са наясно с евентуалните опасности от биологично замърсяване, а политиките за планетарна отбрана се ползват от 60-те години на предишния век. Въпреки това повишаването на частните компании, които изследват Космоса, - като SpaceX, която има за цел пътешестване до Марс, са причина за болест.

В тази връзка специалистите оферират увеличение на протоколите за биосигурност, свързани с галактическите пътувания, като се концентрира върху ранното разкриване на евентуални биологични замърсители и създаване на проекти за бърз отговор на такива открития.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР