Нарастващият списък с рискове превръща Китай в потенциално блато за

...
Нарастващият списък с рискове превръща Китай в потенциално блато за
Коментари Харесай

Започват ли рисковете да надминават ползите от инвестициите в Китай?

Нарастващият лист с опасности трансформира Китай в евентуално тресавище за световни вложители. Централният въпрос е какво може да се случи в страна, която е подготвена да направи всичко, с цел да осъществя задачите на своя водач. Приятелството на президента Си Дзинпин с съветския държавен галва Владимир Путин направи вложителите по-недоверчиви към Китай в миг, когато Китайската комунистическа партия (ККП) настойчиво следва тактиката за нулева приемливост към локалните случаи на COVID-19 и води регулаторна война с цели промишлености, пишат София Орта е Коста и Таня Чен за.

В резултат на това някои интернационалните вложители стартират да гледат на агресивното вложение на средства в Китай като на все по-нежелано. Изходящите потоци от Китай на акции, облигации и взаимни фондове се форсираха след нахлуването на Русия в Украйна. Норвежкият върховен фонд за 1,3 трилиона $ отхвърли инвестиция в китайски колос за спортно облекло заради опасения за злоупотреби с правата на индивида. В същото време фондовете за частен капитал в щатски долари, които влагат в Китай, набраха едвам 1,4 милиарда $ през първото тримесечие - най-ниската сума за същия интервал от 2018 година насам.

Според Саймън Идълстън от английската капиталова компания Artemis Investment Management LLP, мащабът и скоростта на глобите, наложени на Русия, принудиха вложителите да премислят отношението на Запада към Китай. Неговият екип в компанията за ръководство на активи на стойност 37 милиарда $ продаде всички свои вложения в Китай предходната година, откакто Пекин блокира първичното обществено предложение на финтех компания Ant Group Co. и глоби компанията за споделено пътешестване Didi Global Inc дни след нейното листване на борсата в Съединени американски щати. По-агресивната изразителност на Китай по отношение на Хонконг и претенциите за суверенитет в Южнокитайско море също усилиха неспокойството измежду капиталовия екип, сподели Идълстън.

„ Политическите и управническите фактори в този момент задават внимателен звук, изключително във връзка с дълготрайните задължения “ към Китай, сподели Идълстън, като добави, че европейските наказания и против Русия, демонстрират, че мощните търговски връзки не са гаранция за дипломатическа сигурност.

Като цяло правенето на пари на обществените пазари в Китай стана по-трудно. Индексът CSI 300, включващ най-големите акции, листнати на тържищата на континентален Китай, се е намалил с към 15% от началото на годината и неговата рентабилност е измежду най-ниските в международен мащаб.

Глобалните фондове започнаха да се изтеглят от Китай, продавайки акции на континентална борса на стойност над 7 милиарда $ посредством обменни връзки с Хонконг през март. Те също по този начин се разделиха с китайски държавен дълг за 14 милиарда $ през последните два месеца.

„ Пазарите са загрижени за връзките на Китай с Русия – това плаши вложителите и можете да видите бягането от риска от началото на нашествието “, сподели Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management. „ Всички продаваха китайски облигации, тъй че се радваме, че не сме купили нито една “, добави той.

И въпреки всичко, отдръпването на вложенията от  Китай може да не е елементарен избор. Втората по величина стопанска система в света има пазар на облигации за 21 трилиона $ и фондови тържища, оценени н 16,4 трилиона $ - в континенталната част на страната и в Хонконг. Китайските активи дават диверсификация за вложителите, сподели предходната седмица ръководителят на вложенията в Amundi Singapore Ltd. Джовин Тео. Някои даже назовават китайските активи леговище.

„ Това е една от най-хубавите истории за диверсификация на световните фондове заради своя идиосинкратичен темперамент “, сподели Лин Дзин Леонг, старши анализатор на разрастващите се пазари в Азия в Columbia Threadneedle Investments, която ръководи към 754 милиарда $. „ Коя друга страна има пазара, цикълът на напредък на Китай. Неговият инфлационен напън и ниската волатилност на неговата валутна кошница оказват помощ за обезпечаването на по-добра възвръщаемост “, добави тя.

Китайските управляващи наподобява подхващат стъпки, с цел да завоюват още веднъж интереса на интернационалните фондове. Миналия месец регулаторите дадоха обещание да подсигуряват, че политикитеим ще бъдат по-прозрачни и предсказуеми – основни спънки за вложителите, които изгубиха трилиони долари през 2021 година заради репресиите на Пекин против софтуерните компании и частните просветителни компании. Китай също по този начин готви ограничения, които могат да дадат на американските регулатори непълен достъп до одити на китайски компании, регистрирани в Съединени американски щати.

Макар че колосите от Уолстрийт като JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc. бързат да поемат цялостната благосъстоятелност върху китайски си подразделения, други компании продава дяловете си.

През март немската Fraport AG продаде каузи си в летище Сиан на локален покупател, поставяйки завършек на 14-годишен престой в Китай. Летищният оператор съобщи, че е решил да напусне китайския пазар, поради усложнения с разширението на бизнеса си. Fraport има и дял от летище Санкт Петербург в Русия, който сега не може да продаде.

Други се готвят за обособяване на Китай от Запада. Технологичната компания TuSimple Inc. обмисля да отдели интервенциите си в Китай в настрана дружество на фона на опасенията на американските управляващи по отношение на достъпа на Пекин до нейните данни. Петролният колос Cnooc Ltd. може да приключи интервенциите си в Обединеното кралство, Канада и Съединени американски щати заради терзания, че активите му могат да бъдат обект на наказания, заяви Ройтерс предходната седмица.

Тъй като рисковете се усилват, а изгодите понижават, увеличението на експозицията към Китай може към този момент да бъде решение, което световните вложители би трябвало да обмислят добре.

В тирада предходната седмица министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън прикани Пекин да намерения за все по-близките си връзки с Москва.

„ Отношението на света към Китай и неговата подготвеност да одобри по-нататъшна икономическа интеграция може да бъдат повлияни от реакцията на Китай към нашия апел за решителни дейности против Русия “, сподели тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР