Нарастващият интерес към китайския проект за цифров юан може да

...
Нарастващият интерес към китайския проект за цифров юан може да
Коментари Харесай

Ралито на биткойна може би стимулира и вниманието към дигиталния юан

Нарастващият интерес към китайския план за дигитален юан може да се дължи частично на скока в цената на биткойна. Това обявиха от Народната банка на Китай, макар че търговията с криптовалутата във втората най-голяма стопанска система в света на процедура е неразрешена, съобщи Си Ен Би Си.

Китайският цифров юан е образец за цифрова валута, издадена от централна банка (central bank digital currency – CBDC), която има за цел да размени част от парите в брой, които са в циркулация.

Народната банка на Китай гледа на цифровия юан като на инструмент, с който да насърчи безкешовите заплащания. На процедура цифровият юан съставлява цифрова версия на фиатна валута. Централната банка работи по плана 2014 година насам, като тя към този момент организира няколко теста на цифровия юан в действителни условия в няколко китайски града.

Пред кореспонденти, шеф на научноизследователското бюро на Народна банка на Китай Уан Син съобщи, че пазарния интерес към цифровия юан е „ доста мощен “ и че „ всички наблюдават от близко развиването на валутата “.

„ От една страна това се дължи на обстоятелството, че от ден на ден централни банки по света вземат участие в създаването на локални цифрови валути. От друга страна, ползата може да е обвързван с растежа на цената на биткойна “,  разяснява той. Цената на биткойна доближи рекордни върху през последните няколко месеца, като от началото на годината тя се е удвоила.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР