Нарастващите сметки за енергия в Европа предизвикват вълна от спиране

...
Нарастващите сметки за енергия в Европа предизвикват вълна от спиране
Коментари Харесай

Руският газ удари бирата на европейците

Нарастващите сметки за сила в Европа провокират вълна от прекъсване на производството на огромни торови фабрики на целия континент, което пък води до разстройства за фермерите и производителите на храни и бира. В четвъртък най-голямата компания за торове в света Yara, основана в Норвегия, разгласи 50-процентно редуциране на производството, базирайки се на " рекордно високите цени ".

Решението беше взето по-малко от 24 часа, откакто най-големият английски цех за торове CF Fertilisers UK съобщи, че " краткотрайно ще спре завода си в Билингъм. По-рано през седмицата два други огромни производители на торове в Полша оповестиха, че ще преустановят активността си, заяви Politico. Торовете са освен жизненоважни за повишение на почвеното изобилие на културите, само че при производството им се образува непряк артикул - CO2, който се употребява за газиране на бирата и безалкохолните питиета, за доставяне на лечебни заведения при хирургически процедури и за хуманно кръвопролитие на животни.

Поради тази причина фермерите, производителите на храни и даже притежателите на заведения са мощно обезпокоени. Третата по величина пивоварна компания в Полша Carlsberg Polska възнамерява да спре производството на бира съвсем неотложно,а други пивовари сигурно ще последват образеца ѝ.

Енергоемкият бранш за произвеждане на торове е измежду първите тежки производства в Европа, които редуцират производството си на фона на енергийната рецесия, изострена от нашествието на Москва в Украйна и последвалите западни наказания върху съветския петрол и природен газ - нужна съставна част за азотните торове. Джейкъб Хансен, началник на огромната лобистка група Fertilizers Europe, съобщи, че внезапното повишаване на цените на газа, които съгласно наблюдаващите от сектора ще останат високи най-малко до края на годината, прави " невероятно " поддържането на производството. 

Затварянето на предприятия провокира опасения в голям брой браншове на храните и напитките.  Британската пивоварна и кръчмарска (пъб) промишленост съобщи, че моментът на прекъсването " не може да бъде по-лош " и " може да докара до дефицит на бира в цялата страна ". Пташинска-Жединак от Carlsberg Polska съобщи, че има и по-широки последствия оттатък бирата и безалкохолните питиета, защото CO2 се употребява за производството на артикули като изсъхнал лед, който е от значително значение за запазването на храните при превозване и съхранениe.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР