Нарастващите лихви по ипотечните кредити и ускоряващата се инфлация са

...
Нарастващите лихви по ипотечните кредити и ускоряващата се инфлация са
Коментари Харесай

Рекордно забавяне в ръста на цените на жилищата в САЩ през юни

Нарастващите лихви по ипотечните заеми и ускоряващата се инфлация са довели до внезапен спад в търсенето на жилища в Съединените щати през юни, оказвайки напън върху цените на парцелите, оповестява CNBC.

Цените на жилищата към момента са по-високи, в сравнение с преди година, само че темповете на напредък регистрират рекордно закъснение през юни, съгласно консултантската компания Black Knight. Годишният ритъм на повишаване спада с два процентни пункта - от 19.3% на 17.3%.

Покачването на цените към момента е мощно заради несъответствието сред търсенето и предлагането. Пазарът на жилища изпитва сериозен дефицит на нови парцели от години, а мощното търсене по време на пандемията от COVID-19 в допълнение изостри този недостиг.

Дори когато цените на жилищата се сринаха трагично по време на рецесията от 2007-09 година, най-силното месечно закъснение беше с 1.19 процентни пункта, напомнят от Black Knight. Засега не се чака цените на национално равнище да записват годишен спад, като се има поради към момента постоянния жилищен пазар, само че по-високите лихвени проценти по ипотечните заеми сигурно оказват въздействие.

Средната рента по 30-годишната закрепена ипотека надвиши 6% през юни, съгласно Mortgage News Daily, след което се върна до равнища от малко над 5%. Нивото е доста по-високо от това при започване на тази година, когато лихвите по ипотеките в Съединени американски щати се движеха към 3%..

„ Забавянето на растежа в цените на парцелите се следи в 50-те най-големи града в страната, като в някои области охлаждането е още по-ясно изразено. 25% от главните пазари в Съединени американски щати означават закъснение на растежа с над 3 процентни пункта през юни, като от тях се забавят с 4 или повече пункта единствено през този месец “, разяснява президентът на Black Knight Data & Analytics Бен Грабоске.

И въпреки всичко, макар че това беше най-рязкото изстудяване, записано в народен мащаб, пазарът би трябвало да затвърди наклонността за най-малко още щест месеца, с цел да се върнат цените към дълготрайните си междинни стойности.

Регионите, в които се следи най-рязък спад, са същите, в които цените на парцелите преди този момент са били най-високи. Средните стойности на жилищата в Сан Хосе, Калифорния, са паднали с 5.1% през последните два месеца, което е най-големият спад от всички водещи пазари. Средната цена на жилищата там пада със 75 000 $.

В Сиатъл цените са намалели с 3.8% през последните два месеца, или с към 30 000. Топ 5 се добавя от Сан Франциско, Сан Диего и Денвър.

Охлаждането на цените съответствува с внезапния скок в предлагането на жилища за продажба с 22% през последните два месеца, съгласно Black Knight. Въпреки това запасите към момента са с 54% по-ниски от равнищата за интервала 2017-19 година

„ При народен дефицит от повече от 700 000 жилища, ще отнеме повече от година на такива рекордни нараствания, с цел да се възстановяват изцяло равнищата на запасите “, счита Грабоске.

Спадът на цените няма да засегне притежателите на жилища толкоз, колкото по време на международната финансова рецесия, защото през днешния ден те имат доста повече личен капитал, считат специалистите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР