Нарастващата вражда около позицията на Тубервил относно военните номинации рискува Сената да утвърди висш военен офицер на нацията

...
Ескалиращата вражда между демократите и сенатор Томи Тъбървил относно задържането
Коментари Харесай

Ескалиращата вражда между демократите и сенатор Томи Тъбървил относно задържането на републиканеца от Алабама върху приблизително 300 военни кандидати може скоро да доведе до още по-рискова ситуация: задържане на утвърждаването на най-високопоставения военен офицер в нацията.

Ген. C.Q. Браун, който беше номиниран за следващия председател на Обединения началник-щаб, трябва да бъде потвърден до момента, в който напускащият председател, генерал Марк Мили, трябва да напусне поста си, когато мандатът му изтече на 1 октомври.

Но сенаторите от двете партии сега сигнализират, че критичната точка може да се увие в по-голямата битка: с демократите, които искат да използват номинацията на Браун, за да притиснат Тубървил да капитулира, дори когато той настоява, че няма да отстъпи, освен ако Пентагонът не премахне аборта политика той твърди, че е незаконна.

Тубервил казва, че ако демократите се опитат да използват номинацията на Браун, за да го накарат да се оттегли, това няма да проработи.

Секретар Франк Кендъл, секретар Кристин Е. Уормът и секретар Карлос Дел Торо Секретар Франк Кендъл, секретар Кристин Е. Уормът и секретар Карлос Дел Торо CNN

„Тогава Мили ще трябва да работи извънредно“, каза Тъбервил пред CNN, призовавайки лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър да насрочи гласуване за номинацията на Браун, вместо да я използва като лост в битката за своите позиции.

„Това ви показва, че те поставят политиката пред готовността“, каза Тубервил.

Но Шумър отказа да представи отделни номинации на Пентагона, като се аргументира, че те отдавна са били бързо потвърдени в Сената чрез гласуване и твърди, че даването на Тъбервил би създало вреден прецедент в камарата. Нещо повече, демократите твърдят, че насрочването на отделни гласувания за непротиворечивите номинации може да изяде ценно време, тъй като Сенатът ще трябва да отнеме времеемки процедурни гласувания, за да преодолее задържането на всяка от тях.

И те вярват, че републиканците трябва да разчитат на Tuberville, за да променят подхода си.

„Все още смятам, че това трябва да бъде разрешено сред републиканците“, каза сенатор Марк Уорнър, демократ от Вирджиния, който председателства сенатската комисия по разузнаването, попитан дали номинацията на Браун и други големи повишения на Пентагона трябва да се преместят индивидуално.

Сенатор Тами Дъкуърт, демократ от Илинойс, който седи в комисията по въоръжените сили на Сената, предложи демократите да „въздържат“ номинацията на Браун.

„Защото не става въпрос само за стола на обединените началници, нали? Става дума за всички тези позиции“, каза тя.

Демократите смятат, че нарастващият натиск в крайна сметка ще принуди Тубервил да отстъпи и ще позволи на Сената бързо да потвърди закъсалите кандидати чрез гласуване. И ако не стане, казват те, Tuberville ще бъде обвинен за предотвратяване на потвърждаването на може би най-важната военна позиция на нацията в момент на нарастващи заплахи за сигурността на Съединените щати.

„В крайна сметка: това, което той прави, е безобразие“, каза Дик Дърбин, представител на мнозинството в Сената от Илинойс. „Това засяга цялата армия. Ако бъдем помолени да прегледаме тези номинирани индивидуално за промоции, ще изчерпим календара тази година.“

Докато лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл и други висши републиканци изразиха своето несъгласие с тактиката на Тубервил, те не се облегнаха на сенатора от Алабама да се оттегли лично. Наистина, Tuberville казва, че не е получил обаждания от висшите ръководители на Пентагона или лидери на Републиканската партия по време на петседмичната ваканция, призовавайки го да промени подхода си.

Освен това републиканците, които симпатизират на Тубервил, отбелязват, че Мили е потвърден с 89-1 чрез поименно гласуване през 2019 г. и казват, че същото може да се случи и с Браун. (Предшественикът на Мили, генерал Джоузеф Дънфорд, беше потвърден чрез гласуване.)

Освен това републиканците казват, че Шумър и демократите се оплакват от липса на свободно време, след като току-що се завърнаха от петседмична лятна ваканция – през цялото време Сенатът заседава само от вторник до четвъртък през другите седмици. Те казват, че Сенатът може лесно да потвърди най-критичните номинации, ако Шумър планира време за тях - или може би да работи в някои петъци.

„Причината да сме там, където сме, е, че [Шумър] отказва да използва инструментите, с които разполага, за да премести тези високопоставени военни имена“, каза сенатор Джон Корнин, републиканецът от Тексас, пред CNN. „Сен. Tuberville използва инструментите, които са на разположение на всеки сенатор от Съединените щати, а това е да откаже съгласие, но сенатор Шумър винаги може да надмине това. Той просто отказва да го направи, защото харесва политическия разказ.

Сенатор Роджър Уикър, най-добрият републиканец в комисията по въоръжените сили на Сената, не е спокоен относно тактиката на Тубервил, въпреки че призна, че не е разговарял с него по време на лятната ваканция.

„Мисля, че лидерът на мнозинството трябва да изведе номинацията на председателя на Съвета на началник-щабовете на пода, както правим с висшите служители на кабинета“, каза републиканецът от Мисисипи пред CNN във вторник.

Запитан за другите закъсали номинации, Уикър каза само: „Надявам се, че можем да разрешим проблема.“

Но има явно безпокойство в редиците на Републиканската партия.

„Трябва да го разрешим“, каза сенатор Том Тилис, републиканец от Северна Каролина. „Имаме твърде много позиции.“

Партньорът на Сената John Thune добави: „Надявам се, че могат да измислят нещо – решение. Очевидно искаме да получим потвърждение на много от тези военни лидери.

Тубервил казва, че има един начин за излизане от задънената улица: Пентагонът да отмени политиката си, предоставяща надбавка за пътуване на войници и техните семейства, които трябва да пътуват, за да направят аборт, поради държавните закони, където са разположени. Tuberville твърди, че политиката е незаконна и трябва да бъде подложена на гласуване в Конгреса, докато служители на Пентагона посочиха меморандум на Министерството на правосъдието, който казва, че политиките са законни.

„Ако смятах, че наистина вредя на нашата армия, нямаше да правя това“, каза Тубервил пред CNN. "Но аз не съм."

Тубервил каза, че му е казано от военни служители, че задълженията, оставени от свободните позиции, ще бъдат изпълнени, омаловажавайки опасенията, че някои военни офицери ще трябва да изпълняват двойно задължение, за да запазят нацията в безопасност.

„Няма да мръдна“, каза той във вторник.

Морган Римър от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР